‘Akkuyu durduruluncaya kadar mücadelemiz sürecek’

‘Akkuyu durduruluncaya kadar mücadelemiz sürecek’
Akkuyu’nun tüm canlılara zarar vereceğini belirten Mersin NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, inşaatın durdurulup, sökülünceye kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) 5-11 Haziran Çevre Haftası’ndan dolayı Atatürk Parkı’nda açıklama yaptı. "Nükleer santral istemiyoruz" yazılı pankartın açıldığı açıklamada "Bugünün çöpünü yarına bırakma", "Ormanlar madencilerin değil sincaplarındır" dövizleri taşındı. "Akkuyu Çernobil Fukuşima olmayacak" ve  "Nükleere inat yaşasın hayat" sloganları atıldı. 
 
Gerek Mersin gerek Türkiye gerekse de Doğu Akdeniz Bölgesi açısından en büyük ekolojik risklerden birinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) oluşturduğunu söyleyen Mersin NKP Dönem Sözcüsü Osman Koçak, "Ekolojik sistem tahribatlarında olduğu gibi nükleer santral mücadelesinde de hedef, karar alıcıların üzerinde kamuoyu baskısı yaratmaktır. Karar alıcı olarak merkezde dönemin siyasi iktidarları olmakla birlikte yapıma katılan ve ödemelerden pay alan, yerlilik ve millilik iddiasında bulunan sermaye firmaları da kamuoyu baskısının hedefi olmalıdır" şeklinde konuştu.


 
‘BAĞIMLILIK ARTACAK’
 
Akkuyu NGS’nin denize, karaya, havaya, tüm canlılara insana verdikleri ve verecekleri sayısız zararın olduğuna dikkat çeken Koçak, "Santralin faaliyeti süresince birikime yol açacak radyasyon yayımı, deniz suyu ısısının yükseltilmesi, kimyasallarla zehirlenmesi, deniz ve kara ekosistemine zararları, Three Miles İsland, Çernobil ve Fukuşima benzeri felaketlerin yaşanması olasılığı, deprem, zemin sorunları, radyoaktif atıkların bertaraf ve izole imkansızlığı 50-60 yıllık çalışma süresi sonunda radyoaktif santral yapısının bertaraf imkansızlığı ve maliyeti, yakıt temin güvenliği, yapım, iletim, ve elektrik üretim maliyetlerinin yüksekliği. Santral alanının Rusya’nın tasarrufuna terk edilmiş olması, Türkiye’nin denetimi dışında tutulması, enerji üretim girdilerinde Rusya’ya bağımlılığın arttırılması" ifadelerini kullandı. 
 
Akkuyu NGS’nin sadece inşaat sürecinde dahi yaşanan sorunlar, patlamalarla yaratılan sayısız yer sarsıntıları, kazalar, iş cinayetleri, işçilerin insan onuruna aykırı iş ve yaşam koşulları, inşaatın kendisinin doğaya ve canlılara zararları, çalıştırıldığında yaratacağı zararların somut kanıtlarını bugünden ortaya koyduğunu vurgulayan Koçak, "Akkuyu NGS’ye karşı mücadelesini inşaat durdurulana kadar, sökülene kadar sürdürecektir" dedi. (MA)

 

Öne Çıkanlar