Afrika dışındaki en eski insan fosili bulundu

Afrika dışındaki en eski insan fosili bulundu
Modern insanın (Homo Sapiens) tarihi her yeni keşifle tekrardan yazılıyor. İsrail'deki Misliya mağarasında Afirka dışındaki en eski Homo Sapiens fosilinin bulunduğu açıklandı.

HABER MERKEZİ- Bilim insanları Afrika dışındaki bilinen en eski Homo Sapiens (insan) fosilinin bulunduğunu duyurdu.
177,000 ila 194,000 yıl önceye ait olduğu belirlenen fosilin keşfedildiği haberi önde gelen bilim dergisi Science'da yayınlandı. Sputnik'in Science'nde yayınlana makaleye dayandırdığı haberine göre, fosilin keşfi Homo Sapiens'in Afrika'dan düşünülenden en az 50.000 yıl önce çıktıldığına işaret ediyor.

Makalenin yazarlarından biri olan ve Binghamton Üniversitesi'nde antropoloji profesörlüğü görevini yürüten Rolf Quam "Artık modern insanın Afrika'dan  düşündüğümüzden daha erken zamanda çıktığının fosil kanıtına sahibiz. Daha önce bu erken göç iddiaları hem arkeolojik alan kalıntılarına hem de antik DNA araştırmalarına dayandırılıordu ancak artık biz bunu kanıtlayan insan fosiline sahibiz" dedi.

DÜŞÜNÜLENDEN EN AZ 50.000 YIL ÖNCE AFRİKA'DAN GÖÇ ETTİ

Çene kemiğinin yaşını saptamak ve Homo Sapiens dışında Neanderthal ya da diğer insansı türlere ait olup olmadığını kesinleştirmek için bilim insanları 3 farklı analiz tekniği kullandı. Araştırmacılar bulunan fosilin kesinlikle Homo Sapiens'e ait olduğunu vurguladı. Fosilin bulunduğu bölge modern insanın Afrika'dan Nil Vadisi boyunca uzanankuzey rotasını  ve Doğu Akdeniz kıyılarını kullandığı tezini de desteliyor.

'BÜYÜK CANLILARI AVLAYABİLİYORLAR, ATEŞİ KONTROL EDEBİLİYORLARDI'

Makalenin yazarlarından Tel Aviv Üniversitesi anatomi ve antropoloji bölümü profesörü Israel Hershkovitz "Zengin arkeolojik kanıtlar bize Misliya mağarası sakinlerinin auroch'lar (soyu tükenmiş büyük inek), Pers alageyiği ve ceylan gibi büyük canlıları avlayabildiğini gösteriyor. Ocaklarındaki ateşi kontrol edebiliyorlardı, bitkilerden geniş şekilde yararlanıyorlardı  ve Erken-Orta Paleolitik Çağ için taştan bir alet kutusu üretmişlerdi. Bunlar Afrika'da bulunan en erken Homo Sapiens fosilleriyle birlikte bulunanlarla benzer" dedi. Hershkovitz taşların avlanmanın yanı sıra hayvan derisi yüzme, bitki kesme ve mineral arama gibi işlerde de kullanılabildiğini belirtti.

 

Öne Çıkanlar