Afrika'da 350'den fazla fil ölü bulundu

Afrika'da 350'den fazla fil ölü bulundu
Afrika ülkesi Botsvana’da son iki ay içinde 350’den fazla fil ölü bulundu. Gizemli ölümlerin sebebinin ‘bir nörolojik rahatsızlık’ olmasından şüpheleniyor.

Afrika'nın giderek azalmakta olan fil popülasyonunun yaklaşık üçte birine ev sahipliği yapan Botsvana'da, sadece son iki ay içinde 350'den fazla fil cansız bulundu.

Okavango deltasında yaşanan toplu ölümlerde, filler yüz üstü devrilmiş bir halde bulundu.

Daha önce bölgede böyle bir vakaya rastlamadıklarını belirten uzmanlar, durumu ‘eşi görülmemiş’ diye niteledi. Eldeki verileri inceleyen uzmanlar ölüm sebebi olarak kuraklığı, kaçak avlanmayı ve zehirlenmeyi eledi.

Ölümlerin sebebini netleştirmek için hükümet araştırma başlattı. Fillerden kan örnekleri alındığı ve ancak laboratuvar incelemesinin yakın zamanda sonuçlanmayacağı kaydedildi.

İngiltere merkezli çevreci bir organizasyon olan Ulusal Park Kurtarma'dan Doktor Niall McCann, ilk fil ölümlerine mayıs ayı başında tanık olduklarını ve deltada yaptıkları üç saatlik uçuşta 169 cesetle karşılaştıklarını anlattı.

McCann, "Bir ay sonra meslektaşlarımız ikinci bir uçuş daha yaptı ve bu kez 187 yeni cesetle karşılaştılar ve sayı 350'yi geçti. Kuraklıkla alakalı olmadığı gerçeği göz önüne alındığında bu tamamen görülmemiş bir durum" dedi.

McCann, hayvanların yüz üstü düşerek ölmesinin ve bazı fillerin daire çizerek yürüdüğünün tespit edilmesinin, bir nörolojik rahatsızlık ihtimalini akıllara getirdiğini belirtti.

Öne Çıkanlar