Afganistan raporu: Avustralyalı askerler Taliban'ın protez bacağıyla bira içmiş

Afganistan raporu: Avustralyalı askerler Taliban'ın protez bacağıyla bira içmiş
Protez bacağın Nisan 2009'da Avustralya askerlerine saldırırken öldürülen Taliban militanlarından birine ait olduğu kaydedildi.

Afganistan'da görev yapan Avustralya askerlerinin bir kısmının 39 siville esiri kasten katlettiğine dair raporun şoku yaşanırken, bu kez askerlerin ölü Taliban militanının protez bacağından bira içmelerinin görüntüleri ortaya çıktı.

The Guardian Australia'nın yayımladığı görüntülerde, Afganistan'da Avustralya özel kuvvetlerinin barında askerlerin bir Taliban militanına ait olduğu belirtilen protez bacakla eğlendikleri ve protezi bira içmek için kullandığı görülüyor.

Haber, üst rütbeli bir askerin protez bacağı kafaya dikerek bira içtiği ve korsan bayrağı asılı duvarın önünde iki askerin bira ve protez bacakla poz verdikleri fotoğraflar eşliğinde dünyaya duyuruldu. Gazete, protezi kafaya dikerek bira içen askerin hala Avustralya ordusunda görev yaptığını belirtti.

Fotoğrafların, Afganistan'ın Uruzgan eyaletinin başkenti Tarin Kot'ta Avustralyalı askerlerin kurduğu ve Fat Lady’s Arms (Şişman Kadının Kolları) adını verdikleri barda çekildiği öğrenildi.

Protez bacağın Nisan 2009'da Avustralya askerlerine saldırırken öldürülen Taliban militanlarından birine ait olduğu kaydedildi.

Gazeteye konuşan bir asker, özel kuvvetlerin nereye gitseler beraberlerinde protez bacağı götürdüğünü anlattı. Daha sonra bacağın Almanya'nın imparatorluk ve Nazi dönemindeki askeri nişanı Demir Haç ile birlikte tahta bir plakete yerleştirildiği ve Almanca 'Das Boot' yazıldığı belirtildi.

Dört yıllık bir araştırmanın sonucunda Avusturalya askerlerinin Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair kanıtlara yer veren raporun yayımlanmasının ardından basına yansıyan fotoğraflar, Avustralya kamuoyundaki moral bozukluğunu ve ahlaki sorgulamayı artırdı.

2005-2016 arasında aralarında çocukların da olduğu en az 39 yasadışı öldürmeyi belgeleyen raporda askerlerin davranış normlarına yaygın şekilde saygısızlık gösterdiği bildiriliyor ki, bu durum Fat Lady’s Arms fotoğraflarında da gözleniyor. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar