Afganistan'da kız öğrencilerin üniversiteye dönmesine 'harem-selamlık' koşulu

Afganistan'da kız öğrencilerin üniversiteye dönmesine 'harem-selamlık' koşulu
Taliban'ın yönetime gelmesinden beri kapalı olan devlet üniversiteleri bu hafta yeniden açıldı. Kız öğrencilerin, harem-selamlık uygulamasıyla okullara alındığı belirtildi.

Afganistan'da kız öğrencilerin üniversiteye dönmesine izin verildi. Taliban'ın yönetime gelmesinden bu yana kapalı olan devlet üniversiteleri, kapılarını bu hafta tekrar öğrencilere açtı. Taliban, kız öğrencilerin üniversiteye alınması konusunda resmi bir açıklama yapmadı ancak Reuters ajansına bilgi veren yetkililere göre, fiziksel olarak erkek öğrencilerden ayrı tutulmaları koşuluyla derslere girmelerine izin veriliyor.

'AYRI KAPIDAN ALINDILAR'

Celalabad kentindeki bir görgü tanığı da, bu hafta açılan devlet üniversitelerinden Nangarhar'a kız öğrencilerin ayrı bir kapıdan alındığını gördüğünü söyledi. Aynı zamanda, ülkede bazı özel üniversitelerin de tekrar açıldığı ancak birçoğunda kız öğrencilere derslere girme izin verilmediği belirtildi.

'TALİBAN FARKLI SEÇENEKLER SUNDU'

Adının açıklanmaması koşuluyla bilgi veren bir yetkiliyse, Reuters ajansına üniversitelere, kız öğrencileri erkeklerden ayrı tutmak için ayrı sınıflar açılması ve farklı saatlerde derse alınmaları gibi seçenekler verildiğini söyledi. Nangarhar Üniversitesi Rektörü Khalil Ahmad Bihsudwal, üniversiteye devam eden kız ve erkek öğrencilerini farklı sınıflarda okutacaklarını söyledi. Birçok eyalette de bu yöntem uygulanıyor.

Taliban, 1996 - 2001 yılları arasında iş başında olduğu dönemde, kız çocuklarının okula gitmesini yasaklamıştı. Örgüt, geçen yıl 15 Ağustos'ta başkent Kabil ve ülkenin büyük bir kısmında kontrolü tekrar ele geçirdikten sonra "artık değiştiğini" iddia etmekle birlikte, kadınlara yönelik sert ve baskıcı politikalarına devam ediyor. Birçok kadının işe gitmesine izin vermediği gibi birçok eyalette de ortaöğrenim çağındaki kız çocukların okula gitmesine izin verilmiyor.

BM: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ

Uluslararası toplumun, dış dünyanın yardımına ihtiyaç duyan Afganistan'a getirdiği en önemli koşul, kız çocukların ve kadınların eğitimine izin vermesi. Birleşmiş Milletler, kız öğrencilerin devlet üniversitelerine alınmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu konuda resmi bir bilgiye sahip olduğu mesajını vermiş oldu.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Temsilciliği, dün gece Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Üniversitelerin 2 Şubat'ta tüm kız ve erkek öğrencilere açılmaya başlamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gençlerin eğitimde fırsat eşitliğine sahip olması için bu çok önemli" ifadelerini kullandı.

Afganistan'da bugün sadece daha sıcak bölgelerdeki üniversiteler açıldı. Başkent Kabil de dahil olmak üzere, daha soğuk bölgelerdeki üniversitelerin 26 Şubat'ta açılması bekleniyor. (BBC Türkçe)

Öne Çıkanlar