AFAD sınavında 'torpil' iddiası TBMM gündeminde

AFAD sınavında 'torpil' iddiası TBMM gündeminde
HDP’li Başaran, AFAD sınavlarında torpil, usulsüzlük ve kayırma iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a sordu.

+GERÇEK- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) 'Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Sınav Kurulu'na onlarca itiraz dilekçesi gönderilerek sınavda torpil, usulsüzlük ve kayırma yapıldığı iddia edilmişti. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, iddialara ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması üzerine soru önergesi verdi.

28 Mart 2022 tarihinde verilen önergede AFAD Başkanlığı görevde yükselme sözlü sınav sonuçlarını yaklaşık iki ay sonra açıkladığı belirtilmişti. Birlik müdürlükleri, şube müdürlükleri, şeflik kadroları, makine mühendisliği, tekniker kadrolarında torpil uygulandığı iddia edilmişti.

YÜKSEK PUAN ALANLARA, SÖZLÜ SINAVDA DÜŞÜK PUAN VERİLDİ

Sitede açıklanan sınav sonuçlarına göre sözlü sınava katılan 468 adayın 274’ü 70 ve üzeri puan verilerek başarılı bulundu. 194 aday ise 70 ve altında puan aldığı için başarısız kabul edildi. AFAD personelinin Şube Müdürlüğü özelinde hazırlamış olduğu yazılı sınavda 60 ve 70 civarında puan alan çok sayıda adaya sözlü sınavda 90 ve üzeri puan verilerek kazanmaları sağlandı. Yine aynı şekilde yazılı sınavda 90 ve üzeri puan alan adaylar ise sözlü sınavda 30-40 puan verilerek elendi. Yazılı sınavda yüksek puan alanların yükselmeleri sözlü mülakatta verilen düşük puanlarla engellendi.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN SINAV İPTAL EDİLMEDİ

Çorum İdari Mahkemesi, ‘Kariyer ve liyakat ilkeleri uyarınca kamu hizmetinin ehil kamu görevlileri eliyle yürütülmesi için yapılan sözlü sınavda ölçme ve değerlendirme esaslarına uygun ve objektif bir değerlendirme yapılamadığı’ sonucuyla sözlü sınavın yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Mahkemenin kararına rağmen sözlü sınavı iptal etmeyen AFAD yönetimi mahkemede kazanan adayları tekrar sınava çağırdı. Ancak iddiaların odağındaki kişilerin yerine atamalar zaten yapılmıştı.

AFAD’da torpil iddialarına dair verilen bu önergenin ardından yeni bilgilere ulaştıklarını belirten HDP’li Başaran, yeni önerge dilekçesinde, "Bünyamin Batmanlı isimli AFAD gönüllüsü, Kastamonu'daki sel felaketinde gönüllü görev alanlardan biridir. Erzurum'da uygulamalı sınavda tam puanla birinci olan Batmanlı, mükakatta verilen düşük puan ile ataması engellenmiştir. İlk aşama puanı 79.91 olan Bünyamin Batmanlı uygulamalı parkur sınavından 100 tam puan almış, ancak sözlü mülakatta kendisine verilen 61.80 puanla ataması engellenmiştir" iddiasında bulundu.

Başaran, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından Anayasa’nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince cevaplanması üzere sunduğu önergede şu soruları sordu:

  • AFAD’ın görevde yükselme sınavı sonuçlarında torpil yapıldığına dair iddialar doğru mudur?
  • AFAD’ın resmi sitesinde yayınlanan listelere göre sınavlarda birinci olan veya yüksek not alan çoğu kişinin sözlü mülakattan çok düşük puanlar alması tesadüf müdür?
  • AFAD’ın resmi sitesinde yayınlanan listelere göre sınavlarda düşük not alan çoğu kişinin sözlü mülakattan çok yüksek puanlar alması tesadüf müdür?
  • Sözlü mülakat kurulunda kimler bulunmaktadır? Verilen puanlarda gözetilen kıstaslar nelerdir?
  • Çorum İdari Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararının ardından AFAD Başkanlığı sınavı iptal etmiş midir?
  • Bünyamin Batmanlı yazılı ve uygulamalı parkur sınavlardan yeterli puanı almasına rağmen sözlü sınavda neden beklediğinden düşük puan verilmiştir? AFAD’da torpil devam mı etmektedir?
  • Söz konusu torpil ve kayırmanın sorumluları kimlerdir? Bu kişilere dair bir soruşturma başlatılacak mıdır?

Öne Çıkanlar