Adliye önünde 'adalet' isyanı sürüyor: Çocuklarımıza borçluyuz

Adliye önünde 'adalet' isyanı sürüyor: Çocuklarımıza borçluyuz
Diyarbakır ve Van adliyesi önünde Adalet Nöbeti tutan aileler, yakınlarının tahliye edilmemesine isyan ederek, 'Çözüm bulunsun' çağrısı yaptı.

Hasta ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması talebiyle başlatılan Adalet Nöbeti, 178’inci gününde devam ediyor. Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan tutuklu yakınları açıklama yaptı. Açıklamaya, tutuklu yakınları ile Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri katıldı.  

'YARIN GEÇ OLUR' UYARISI

Eylemde konuşan tutuklu yakını Herdem Merwanî, aylardır yaptıkları çağrıya olumlu yanıt verilmediğini söyledi. Çözümde ısrarcı oldukları vurgulayan Merwanî, "Bu sorun sadece ailelerin sorunu değil. Ailelerin tek başına çözeceği sorun da değil" dedi. Çözüm noktasında yetkili olan kurum ve kişilere "Vicdansızlık yapıyorsunuz" diye tepki gösteren Merwanî, "Taleplerimizi gayet açık; Hasta ve infazı yakılan tutuklular tahliye edilsin. Vicdanlı herkesten destek istiyoruz. Bu sorunlar şahsi sorunlar değil. Toplumsal bir sorun. Ne yapacaksanız bugün yapın yoksa yarın geç olacak ve sorun büyüyecek. Bu sorun tüm ülkenin sorunu ve ülkenin tümünün bu sorunu sahiplenmesi lazım" çağrısı yaptı. 

'ADALET HERKESE LAZIM'

Bir diğer tutuklu yakını Reşahat Ada ise, 6 aydır nöbet tuttuklarına işaret ederek, "Çocuklarımıza işkence ediliyor. Her gün koğuşları basılıyor, mektupları verilmiyor, aileleriyle görüştürülmüyor. Cenazelerin gelmesini istemiyoruz. İnfazlarını yakılmasını istemiyoruz" dedi. "Hani adalet ve hukuk" diye soran Ada, "Bu dava neden çözülmüyor? Adalet olsun. Çocuklarımızı yalnız bırakmayacağız ve mücadelelerini sürdüreceğiz. Biz çocuklarımıza borçluyuz. Daha önce sahip çıkmak ve yalnız bırakmamamız gerekiyordu. Ancak bugünden sonra onlara sahip çıkacağız. Her gün barış, huzur ve adalet için dua ediyoruz. Adalet sadece bize lazım değil, herkese lazım" ifadelerini kullandı. 

Eylem, "Hak, hukuk, adalet" ve "Bijî berxwedana zindanan (Yaşasın zindan direnişi)" sloganlarıyla son buldu. 

VAN 

İnfazı yakılan ve hasta tutsakların serbest bırakılması için Adalet Nöbeti’ni sürdüren aileler, Van Adliyesi önünde bir araya geldi. Nöbete Van F Tipi Cezaevi’nde 7 yıldır tutuklu bulunan Botan Timur’un annesi Aslıhan Timur ile Tokat T Tipi Cezaevi’nde yaklaşık 6 yıldır tutuklu bulunan Rojhat Aydın’ın annesi Hami Aydın katıldı. Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü yöneticileri, Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER)  üyeleri de eyleme destek vermek için adliye binası önüne geldi. 

Adliye binası önünde kısa bir konuşma yapan tutuklu yakını Aslıhan Timur, tutukluların serbest bırakılmasını gerektiğini belirterek, "Ne olursa olsun eylemimizi sürdüreceğiz adalet çağrımı her gün yapacağım. Siz ne yaparsanız yapın, çocuklarımız serbest bırakılana dek mücadelemi sürdüreceğim"  dedi. (MA)

Öne Çıkanlar