İHD Urfa Eş Başkanı Vefa: Adli yıl, Şenyaşar ailesine adalet borcunu ödemeden kapanıyor

İHD Urfa Eş Başkanı Vefa: Adli yıl, Şenyaşar ailesine adalet borcunu ödemeden kapanıyor
Yargının 'adalet' isteyen Emine Şenyaşar'a soruşturma açılmasında 'hızlı işlediğini' ifade eden İHD Urfa Şubesi Eş Başkanı Vefa, cinayet dosyasında ilerleme sağlanmamasını eleştirdi.

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınları tarafından eşi ve iki oğlu katledilen Emine Şenyaşar ile katliamdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın Urfa Adliyesi önündeki Adalet Nöbeti 472’nci gününe girdi. Emine Şenyaşar, nöbet esnasında sarf ettiği sözler nedeniyle AKP’li Yıldız’a "hakaret" ettiği gerekçesiyle Suruç Adliyesi’nde ifade vereceği için Urfa Adliyesi önüne gelemedi. Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından açılan dava kapsamında talimatla ifadesi alınacak Şenyaşar hakkında, aynı iddiayla 16 farklı soruşturma, 5 dava bulunuyor. Adliye önünde nöbeti sürdüren Ferit Şenyaşar’ı şse İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şube Eş Başkanı Mustafa Vefa ziyaret etti.

‘SAVCI VE HAKİMLER, HER GÜN ADLİYE ÖNÜNDE ADALET İÇİN BEKLEYEN BİR AİLEYİ GÖRÜYOR’

Ziyaret esnasında ailenin adalet mücadelesini değerlendiren Vefa, "472 gündür Şenyaşar ailesi bu adliyenin önünde oturuyor. Biz avukatlar olarak her gün kendi iş yerlerimize gelirken bu aileyi görüyoruz. Her geçtiğimiz zaman bizler yargının bir ayağı olan savunma makamının yürütücüleri olarak içimiz kan ağlıyor. Elimizden gelen her türlü yasal girişimlere rağmen adaletin sağlanmaması bizi derinden etkiliyor. Nasıl ki biz her gün burada geçerken bir şey yapamama ve adaleti sağlayamamanın üzüntüsü içindeysek her gün bizimle birlikte bu adliye binasına giren savcı ve hakimlerin de bu durumu gözetlemeleri gerekiyor. İnsanlar burada 472 gündür adalet istiyorlar ve adalet için bu kapıda oturuyorlar. Savcılar her gün buradan araçlarıyla giriş yaptıklarında Ferit ve Emine Şenyaşar’ı görüyorlar ve artık bu zulme, adaletsizliğe son vermeleri gerekir" diye konuştu.

ADALETİN ‘HIZLI’ İŞLEDİĞİ YER

Yargı çalışanlarının izinli olduğu adli tatile bir aydan az süre kaldığına dikkati çeken Vefa, "Hakim ve savcılar kararnamesi çıktı ve yeni atamalar yapıldı. 472 günden bu yana birçok hakim ve savcı değişikliği yapıldı. Bu adli yılı da kapatıyoruz ancak Şenyaşar ailesine adalet borcunu henüz yerine getirmeden kapatıyoruz. Hala Emine Şenyaşar’ın talep ettiği adli ve haklı talepleri yerine getirilmeden adli yıl kapatılıyor. Emine Şenyaşar adliye önünde sarf ettiği sözler nedeniyle yargılanıyor. Talimat kapsamında Suruç’ta ifadeye çağrıldı. İnsanlar adalet talep ederken yüreği acılı bir annenin sarf ettiği sözlerden kaynaklı yargılanıyor. ‘Adalet’ bu konuda hızlı işliyor" ifadelerini kulandı.

‘3 KİŞİNİN KATLEDİĞİ SORUŞTURMADA İLERLEME YOK’

Emine Şenyaşar’ın Adalet Nöbeti esnasında sarf ettiği sözler nedeniyle hakkında birçok dava açıldığını dile getiren Vefa, devamında şunları söyledi: "Emine Şenyaşar hakkında hızlı dava açılıyor, cezalar çıkabiliyor. 3 kişinin vahşice katledilmesine dair soruşturma dosyasında ise bir ilerleme yaşanmıyor. Göstermelik bir şeyler yapılıyor, ancak hakkaniyetli bir soruşturma yürütülmüyor. Bu insanlar (Şenyaşarlar) dosyanın hakkaniyetli bir şekilde görülmesi için her gün burada oturuyorlar. Emine Şenyaşar’ın artık kendi evinde huzurlu bir şekilde yaşamını sürdürmesini istiyoruz. Yaşlı bir kadının her gün güneşin altında burada oturması, hukuki boyutunun yanında bir de insani boyutunu da gözler önüne seriyor. Daha fazla bu insanlar burada oturmasın, adalet sağlansın. Adalet sağlandıktan sonra bu insanlar da eylemlerine son versin. Beklentimiz ve temennimiz bu yöndedir."

Vefa, bir süre nöbet tuttuktan sonra adliye önünde ayrıldı.

‘O BİR ANNE’

 Şenyaşar ailesi ise sosyal medya hesabından bugünkü nöbete ilişkin "O bir anne. Eşi ve iki oğlu hastanede katledildi. Bir oğlu haksız yere 4 yıldır tek hücrede. Bir oğlu Urfa Adliyesi önünde adalet nöbetinde. Anne bugün Suruç Adliyesi’nde sanık olarak yargılanıyor. Mağdur: Milletvekili Yıldız" mesajı verdi. (MA)

Öne Çıkanlar