Kulis: Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde iki formül konuşuluyor

Kulis: Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde iki formül konuşuluyor
‘Kılıçdaroğlu adaylığını açıkladığı gün parti rozetini çıkaracak, seçimin ertesi gününde partiden ayrılacağına dair bir dilekçe verecek. Genel Başkan iki yıldır parti rozetini takmıyor.’

Fotoğraf: CHP


2023 seçimlerine bir yıldan az süre kala Millet İttifakı cephesinin adayının kim olacağı merak konusu olurken, ana muhalefet partisi CHP içinde de uzun süredir Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun aday olması gerektiği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun aday olması durumunda ise partide iki formülün üzerinde durulacağı belirtiliyor. Buna göre Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde partiyi Genel Başkanvekili yönetecek. İkinci seçeneğe göre ise Kılıçdaroğlu, kurultaya kadar partinin başında duracak.

CHP, 2023 seçimlerine ilişkin cumhurbaşkanlığı adaylığı tartışmaları sürerken bir yandan da Kılıçdaroğlu’nun Altılı Masa’nın ortak cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesi ihtimaline karşı partinin sonraki süreçte izleyeceği yol haritasını şekillendirmeye çalışıyor.

Milliyet’ten Mehtap Gökdemir’in kulis haberine göre Kılıçdaroğlu’nun aday olması halinde seçimi kazanacağını belirten CHP’li kurmaylar, Ankara ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları’nın isimlerinin aday olarak ön plana çıkarılmasına karşı "Adı geçen belediye başkanlarının sahada Kemal Bey için oy istediğini düşünün. Bir de böyle bir politik ortam olacak" değerlendirmesini yaptığı aktarıldı. CHP kulislerinde "Kazanabilecek aday" söyleminin ise "perdeleme" olarak yorumlandığı belirtiliyor.

‘KILIÇDAROĞLU ADAYLIĞINI AÇIKLADIĞI GÜN PARTİ ROZETİNİ ÇIKARACAK, ERTESİ GÜN PARTİDEN AYRILACAK’

Parti kulislerinde bu çerçevede iki formül üzerinde durulduğu belirtiliyor. Birinci seçeneğe göre; Kılıçdaroğlu’nun ortak cumhurbaşkanı adayı gösterilmesi halinde partiyi Genel Başkanvekili yönetecek. Genel Başkanvekili, vekillik ettiği sürede Genel Başkan’ın yetkilerini kullanacak. Kılıçdaroğlu’nun, adaylığını açıkladığı gün parti rozetini çıkaracağı, Genel Sekretere seçimin ertesi gününe ilişkin partiden ayrılacağına dair bir dilekçe vereceği ifade ediliyor.

CHP KURMAYLARI: GENEL BAŞKANIMIZ SON 2 YILDIR PARTİMİZİN ROZETİNİ TAKMIYOR

CHP kurmayları bu noktada şuna dikkat çekti: "Genel Başkan rozetini çıkardı zaten. Son bir iki yıldır gördünüz mü? Kendisi takmıyor."

Diğer yandan bu seçeneği dile getirenler, Kılıçdaroğlu’nun seçimden önce istifa etmesi halinde kurultay sürecinin başlamak zorunda olacağı ve o nedenle istifanın seçim sonrasına bırakılacağını kaydediyor.

İKİNCİ FORMÜL: KURULTAYA KADAR PARTİNİN BAŞINDA DURUP OLASI KAVGALARI ÖNLEMELİ

İkinci seçeneğe göre ise Kılıçdaroğlu, kurultaya kadar partinin başında duracak. Bu formülü savunanlar seçimden sonra olağan kurultay sürecinin başlatılması ve kurultaya kadar da Genel Başkan’ın görevde kalması gerektiğini belirtiyor. Erken bir genel başkanlık yarışının partiyi yıpratacağını dile getirenler, "Genel Başkan olağan kurultaya kadar devam eder. Doğru seçenek Genel Başkan ile devam etmek. Kavgaları önler ve genel başkanlık tartışmasının önü kesilmiş olur. Kurultayda aday olmayacağını ilan eder. Kurultaya kadar Genel Başkan olarak devam eder" görüşünü dile getiriyor.

CHP TÜZÜĞÜ GENEL BAŞKAN KOLTUĞUNUN BOŞALMASI DURUMUNDA NE ÖNGÖRÜYOR?

CHP tüzüğü, Genel Başkanlık makamının boşalması halinde, Parti Meclisi’nin (PM) yeni Genel Başkanı seçmek için kurultayı en geç (45) gün içinde toplantıya çağırmasını, bu süre içinde Genel Başkanlık görevlerinin PM’de belirlenen Genel Başkan Yardımcısı tarafından yürütülmesini öngörüyor. Tüzüğe göre, Genel Başkan’ın yokluğunda ise parti lideri kendisine vekillik etmek üzere Genel Başkan Yardımcılarından birini görevlendiriyor, vekil Genel Başkanın yetkilerini kullanıyor ve Merkez Yönetim Kurulu’na da başkanlık ediyor.

Öne Çıkanlar