Adana Barosu'ndan kadına yönelik şiddete dair panel ve çalıştay

Adana Barosu'ndan kadına yönelik şiddete dair panel ve çalıştay
Adana Barosu öncülüğünde TBB ve 56 barodan 250 avukatın katılımıyla kadına yönelik şiddetin önlenmesi için düzenlenen panel ve çalıştayda şiddet ve çözüm önerileri tartışıldı.

Adana Barosu öncülüğünde Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 56 barodan kadın hakları alanından çalışan 250 avukatın katılımı ile kadına yönelik şiddetin önlenmesi için panel ve çalıştay yapıldı. Adana Barosu Başkanlığı tarafından 18-19 Mart 2022 tarihlerinde Panel-Çalıştay şeklinde programlanan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Panel ve Çalıştayı" TBB'nin, Baro Başkanlarının, barolarda kadın hakları alanında çalışan avukatların, kadın hakları alanında çalışan sivil toplum örgütleri ile siyasi parti temsilcileri tarafından gerçekleştirildi.

Adana Barosu Başkanlığı ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından 18 Mart günü Seyhan Oteli’nde düzenlenen panelin açılışında konuşan Adana Barosu Başkanı Avukat Semih Gökayaz, kadına yönelik şiddet konusunda cezasızlık politikasının son bulması gerektiğinin altını çizerek, kadına yönelik şiddetin konu olduğu suçlarda infaz rejiminin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Gökayaz, yazılı ve görsel medyanın kullandığı dil konusunda tedbirler alınması, devletin tüm imkanlarını seferber etmesi ve kadına yönelik şiddetin sebeplerinden biri olan bireysel silahlanmanın önüne geçilmesi gerektiğine de dikkat çekti.  

'MÜCADELE EDECEĞİZ'

TBB Başkanı Avukat R. Erinç Sağkan ise TCK’de değişiklik hususuna ve son Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararından örnek vererek kadına yönelik şiddetle mücadele ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Modaratörlüğünü TBB Delegesi ve Kadın Hakları Merkezi’nin üyesi Avukat Sinem Keskin Tanrısınatapan'ın yapmış olduğu "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele" panelinde Aktivist-Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü "Kadın Politikasızlığı", Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Halis Dokgöz "Adli Tıp Penceresinden Kadın", Gazeteci-Haber Sunucusu- Halkla İlişkiler ve İletişim Uzmanı Özlem Gürses "Medyada Nasıl Başarısız Oldum?", İstanbul Barosu’ndan Avukat Selin Nakıpoğlu ise "Israrlı Takip" konularına ilişkin paylaşımlarda bulundu.

KADINLAR ÇALIŞTAYDA BİR ARAYA GELDİ

Bugün ise 56 Barodan katılımcılar ile 4 oturum halinde Çalıştay programına geçildi. 7 konu başlığının yer aldığı çalıştay programı 11 ayrı masada, her masada farklı barolardan avukatların katılımıyla gerçekleşti. Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi tarafından her masada Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi üyelerinden oluşan kolaylaştırıcılar ve yazmanlar hazır bulunduruldu. İlkelerin ortak olarak belirlendiği çalıştayda, her masanın sözcüsü söz alarak, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele’nin önüne geçilebilmesi için yaptıkları önerilerin kayda geçmesi için yazılı bir şekilde kayda alınmak üzere Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi'ne iletti. Toplantı sonunda alınan kararlar ortak bir deklarasyonla açıklanacak.

Çalıştay kapsamına alınan konular ise şöyle: "Flört Şiddeti Farkındalık Çalışması,Medya Dilinde Dönüşüm Yolları Ve Toplumsal Cinsiyet Odaklı Habercilik,Yargılama Süreçlerinde Cinsiyetçi Dil Ve Ayrımcılık,Soruşturma- Kovuşturma Aşamasında Koruyucu Tedbirleri İyileştirme Çalışmaları,Aile Hukukunda Arabuluculuk- Uzlaştırma- Süreli Nafaka,
Ceza Hukuku Yönünden Şiddet Yeni Tanımlamalar-Yasa Önerileri- İyileştirme Çalışmaları."

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ TARTIŞILDI

Çözüm önerilerinin yapıldığı Çalıştay sonunda Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi ve TBB Delegesi Avukat Sinem Keskin Tanrısınatapan, Kadın Hakları Merkezi Önceki Dönem Başkanı Avukat Deniz Eylem Coşkun, Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Neisa Ece Ertem, Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Avukat Ayça Kara Sığırcı tarafından hazırlanan nafaka raporuna ilişkin sunum Avukat Deniz Eylem Coşkun tarafından yapıldı.

Çalıştay, toplu fotoğraf ve Adana Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin katılımcılara teşekkürü ile sona erdi. (MA)
 

Öne Çıkanlar