'Acil yargı paketi' Meclis'e geldi: Israrlı takip de suç kapsamına alınıyor

'Acil yargı paketi' Meclis'e geldi: Israrlı takip de suç kapsamına alınıyor
AKP'li vekiller yeni yargı paketi hakkında açıklama yaptılar. Israrlı takip için 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası belirlenecek.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve AKP Ankara Milletekili Lütfiye Selva Çam, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önceden açıkladığı kadına şiddetle mücadelede yeni reformlar içeren ve "sağlıkçılara yönelik şiddet" düzenlemesini de kapsayan "acil yargı paketi"ni Meclis’e sundu. Pakette ısrarlı takip de suç kapsamına alınıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı kadına şiddetle mücadelede yeni reformlar içeren ve "sağlıkçılara yönelik şiddet" düzenlemesini de kapsayan "acil yargı paketi" Meclis’e sunuldu. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ile Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam'ın kamuoyuna açıklamasının ardından Meclis’e sunulan pakette şu düzenlemelere yer verildi:

-Düzenlemeyle, takdiri indirim nedenleri belli konularla sınırlandırılmaktadır. Failin pişmanlık içermeyen davranışları, takdiri indirim nedeni olarak kabul edilmeyecek. Failin salt indirim almaya yönelik (kılık ve kıyafetine özen göstermesi, takım elbise giymesi, kravat takması vb.) duruşmadaki şekli tutum ve davranışları, takdiri indirim nedeni olarak dikkate alınmayacak. Takdiri indirim uygulanması halinde ise gerekçeleri kararda mutlaka gösterilecektir.

- Israrlı takip fiilleri, Türk Ceza Kanunu’nda ilk kez müstakil suç olarak tanımlanacak. Fiziken ya da haberleşme ve iletişim araçlarını kullanarak bir kişi üzerinde ciddi huzursuzluk yaratan, güvenlik endişelerine yol açanlar hapis cezası ile cezalandırılacak. Suçun temel cezası, 6 aydan 2 yıla kadar hapis olarak belirlenecek.

- Israrlı takip suçunun; çocuğa ya da ayrılık kararı verilen veya boşanılan eşe karşı işlenmesi, mağdurun okulunu, işyerini, konutunu değiştirmesine ya da okulunu veya işini bırakmasına neden olması durumunda ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapis olarak belirlenmektedir.

- Kadına karşı işlenen kasten yaralama suçu, tutuklama nedeni varsayılan katalog suçlar arasına alınacak.

- Vekili bulunmayan şiddet mağduru kadınlara istemleri halinde, baro tarafından ücretsiz olarak avukat görevlendirilmesi sağlanacak.

SAĞLIKTA ÇALIŞANLARINA YÖNELİK DÜZENLEME NE GETİRİYOR?

- Düzenlemeyle, sağlık çalışanları hakkında, soruşturma yapılabilmesi Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan Mesleki Sorumluluk Kurulu'nun iznine bağlanacak.

- Sağlık çalışanlarının yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalarından kaynaklı zararların tazmini için açılan davalar sonucunda Devlet tarafından ödenen tazminatın ilgilisine rücusu bakımından Mesleki Sorumluluk Kurulu'na yetki verilecek. Bu kurulun yapacağı değerlendirme sonucunda rücusuna karar verilen miktar bakımından ilgili sağlık çalışanına dönülmesi sağlanacak. 

Öne Çıkanlar