Abdulgaffar Dayan'ın ölümüne neden olan araç kayyım yönetimindeki belediyeye ait

Abdulgaffar Dayan'ın ölümüne neden olan araç kayyım yönetimindeki belediyeye ait
Cizre'de Abdulgaffar Dayan’ın ölümüne neden olan Ranger tipi araç kayyım yönetiminde olan Cizre belediyesine ait olduğu ortaya çıktı. Olaya ilişkin ne tür bir işlem yapıldığı ise bilinmiyor.

+GERÇEK-Diyarbakır, Şırnak, Dersim ve Batman başta olmak üzere Kürt illerinde kolluk güçlerinin kullandığı zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümler sürüyor. En son ölüm olayı Şırnak'ın Cizre ilçesinde yaşandı. 24 Ocak'ta Cizre'de Yafes Caddesi üzerinde Ranger tipi bir araç dershaneye giden 23 yaşında ki Abdulgaffar Dayan adlı gence çarptı. Görgü tanıklarının aktardığına göre araç çarpması sonucu ağır yaralanan Dayan, olay yerinde yarım saatten fazla bir süre bekletildi, ardından Cizre Devlet Hastanesine kaldırıldı. İç kanama geçiren Dayan, dört saatlik bir ameliyatın ardından yoğun bakım servisine alındı. Üç gündür yoğun bakımda olan Dayan, dün akşam yaşamını yitirdi. Dayan’ın ölümü ile birlikte kolluk güçleri tarafından kullanılan zırhlı araç çarpmasından dolayı yaşanan ölümlere bir yenisi eklenmiş oldu.

ARAÇ KAYYIM YÖNETİMİNDEKİ BELEDİYEYE AİT

Görgü tanıkları Dayan’a çarpan aracın belediye kayyımı Kaymakam Mehmet Tunç'un koruma aracı olduğunu iddia etmişti. Yetkililer günlerdir suskunluğunu korurken, konuya ilişkin açıklama kayyım yönetimindeki Cizre Belediyesinden geldi. Aracın belediyeye kayıtlı olduğunun belirtildiği açıklamada, Dayan’ın ölümü ile sonuçlanan araç çarpması ‘yoğun yağan yağmurun etkisiyle kayganlaşmış olan yolda yaralamalı trafik kazası’ olarak tanımlandı. Söz konusu aracın belediyenin özel kalem ve güvenlik hizmetlerine tahsis edilmiş olan Ford Ranger marka araç olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bazı basın yayın organlarında ifade edildiği gibi zırhlı bir araç değildir, pikap tarzı bir hizmet aracıdır" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada ilk günden beri aile ile iletişim halinde olunduğu iddia edilirken, olaya ilişkin ne tür bir soruşturma yapıldığı bilgisi yer almadı.

ŞIRNAK BAROSU: SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ

Kayyım belediyesi dışında konuya ilişkin yapılan bir açıklama yok. Abdulgaffar Dayan’ın ölümüne neden olanlarla ilgili ne tür işlem yapıldığı, herhangi bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı da bilinmiyor. Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, baro olarak Dayan’ın ölümü ile sonuçlanan araç çarpması olayı ile ilgili süreci takip ettiklerini söyledi.

ZIRHLI ARAÇ ÇARPMASI SONUCU 20’Sİ ÇOCUK 41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Yıllardır bölgede benzer çok sayıda ölüm olayı yaşanıyor. Yaşanan ölümlere neden olan araç sürücüleri ya polis yada jandarma görevlileri. Yaşanan bu ölümler belirli dönemlerde İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından raporlarına da yansıyor. İHD’nin 2021 yılı sonunda hazırladığı rapora göre 2008 yılından bu yana zırhlı araçların karıştığı en az 92 olay meydana geldi. Zırhlı araç çarpması sonucu 52 kişi yaralanırken, 20'si çocuk 40 kişi ise yaşamını yitirdi. En son Cizre’de Abdulgaffar Dayan’ın hayatını kaybetmesi ile birlikte zırhlı araç çarpması sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 41’e yükseldi.

FAİLLER "CEZASIZLIK" POLİTİKASI İLE KORUNUYOR

Zırhlı araç çarpması sonucu yaşanan ölümlerle ilgili çok sayıda dava açılsa da yargılamada beklenen sonuç çıkmadı. Asker ve polisler tarafından kullanılan bu araçların neden olduğu ölüm olaylarında cezasızlık politikası uygulandı. Diyarbakır Barosu, Çocuk Hakları Merkezi raporuna göre, zırhlı araçların kullanımından sorumlu resmi kuruluşlar ile kullanıcı kolluk personeli tarafından öngörülebilir risk ve ihlallere karşı önleyici tedbirler alınmıyor. Özensiz ve keyfi davranışlar söz konusu. Devletin güvenlik maksadını "Güvenlik şovuna" çevirerek çocukların yaşam ve oyun alanlarını zırhlı araçlarla doldurması çocukların gündelik yaşamı ile ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Kolluğa ait zırhlı araçların kontrolsüz ve gereksiz kullanımı sonucu meydana gelen çocuk ölümlerine ilişkin yürütülen yargılamalar neticesinde failler ‘cezasızlık’ zırhı ile korunması, kolluğun kontrolsüzlüğünü güçlendiriyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar