ABD Yüksek Mahkemesi'nden Halkbank için temyiz süresi kararı

ABD Yüksek Mahkemesi'nden Halkbank için temyiz süresi kararı
ABD Yüksek Mahkemesi, Halk Bankası'nın temyize başvurma süresini 13 Mayıs'a kadar uzattı.

ABB'de Yüksek Mahkemeye (Anayasa Mahkemesi) temyize gitmeye hazırlanan Halk Bankası, son başvuru tarihi 15 Mart'ın uzatılması talebinde bulundu.

Halk Bankası avukatları, Yüksek Mahkemeye dilekçe göndererek, temyiz başvurusu yapabilmeleri için ilave zamana ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Sonia Maria Sotomayor ise Halk Bankasının talebini kabul ederek, temyize gitmek için 15 Mart olan son başvuru tarihini 13 Mayıs'a kadar uzattı.

Halk Bankası avukatları, "Yabancı Devlet Dokunulmazlık Yasası" kapsamında davanın düşmesi için önce federal, daha sonra istinaf mahkemesine başvurmuş, başvuruların reddedilmesi üzerine ABD Yüksek Mahkemesine gideceklerini açıklamıştı.

New York İkinci Bölge (İstinaf) Mahkemesi ise bankanın Yüksek Mahkemeye temyiz başvurusu yapma kararı vermesi üzerine, davanın görüleceği federal mahkemedeki süreci beklemeye almıştı.

Halk Bankasına, "ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarını ihlal" suçlaması yöneltiliyor.

YARGI SÜRECİNİ DURDURMA KARARI ALINMIŞTI

Temyiz başvurusu iki kez İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’nde reddedilen Halkbank, ABD’deki avukatları aracılığıyla 10 Ocak’ta İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne verdiği 20 sayfalık dilekçede, "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında olmasına rağmen temyiz başvurusu iki kez reddedilen davanın, Anayasa Mahkemesi’ne sevkini istemişti. Mahkeme ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararına kadar bir alt mahkemedeki yargı sürecini de durdurma kararı almıştı.

Halkbank, mahkemeye sunduğu 20 sayfalık dilekçede, daha önce "Bağımsız Yabancı Devlet Dokunulmazlığı Yasası" kapsamında benzer davalardan örnekler sunmuş, Anayasa Mahkemesi’nde haklarını arayabileceklerini belirtmişti.

Anayasa Mahkemesi’nin Halkbank’ın başvurusunu duruşma takvimine alıp almayacağı ise henüz belli değil. Anayasa Mahkemesi, Halkbank’ın 13 Mayıs tarihine kadar kendilerine iletecekleri dilekçeyi inceledikten sonra başvuruyu değerlendirip değerlendirmeyeceği konusundaki kararını verecek. Zarrab soruşturmasını yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, İkinci Bölge İstinaf Mahkemesi’ne daha önce yaptığı başvuruda, Halkbank’ın dosyasının Anayasa Mahkemesine (AYM) sevk edilemeyeceği iddia etmişti.

ABD AYM’nin davayı kabul etmesi halinde, karar çıkması için önceden belirlenmiş bir süre  yok. Yargıçlar bu davanın ABD anayasasının yorumunu ilgilendiren bir emsal olduğu görüşüne varırsa, 9 üyenin aralarında tartışması aylar sürebilir. Öte yanda, Halkbank ve ABD Federal Savcılığı için bu son merhale. AYM’den çıkan kararların temyizi yok.

Sonuç olarak, AYM’den karar Halkbank aleyhine çıksa ve en erken Haziran sonunda yayınlansa, alt mahkemede ilk celsenin görülmesi 2022 sonbaharını bulabilir.

Öne Çıkanlar