NYT: ABD ordusu, Suriye'de en az 60 sivilin öldüğü saldırının üzerini örttü

NYT: ABD ordusu, Suriye'de en az 60 sivilin öldüğü saldırının üzerini örttü
New York Times gazetesi, ABD ordusunun en az 64 kadın ve çocuğun öldürüldüğü savaş suçu olabilecek saldırıyla ilgili raporları sakladığını veya geciktirdiğini yazdı.

Foto: AP


Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun Suriye'de 2019'da IŞİD'e karşı düzenlediği bir operasyonda, en az 64 kadın ve çocuğun öldürüldüğü olası savaş suçu olabilecek saldırısının üzerini örttüğü belirtildi.

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta dün yayımlanan haberde, Suriye'de 2019'da IŞİD'e karşı savaş sırasında Bağhuz Kasabası yakınlarındaki yerde bulunan özel bir ekibin hava saldırısı emri verdiğini yazdı. Gazeteye göre, bölge arka arkaya hava saldırılarıyla vurulduktan sonra sivil can kayıpları meydana geldi. Ancak saldırıyla ilgili raporlar saklandı veya geciktirildi.

HABER SONRASI ABD ORDUSUNDAN AÇIKLAMA: 80 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ DOĞRULANDI

Haberin ardından ABD Merkez Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, hava saldırılarında 16'sı IŞİD mensubu olmak üzere 80 kişinin öldüğü doğrulandı. Ancak aynı açıklamada saldırıda öldürülen 60 kişinin sivil olup olmadığının net olmadığı çünkü kadın ve çocukların da 'savaşçı' olabileceği ileri sürüldü.

Euronews'in aktardığı habere göre bölgede bulunan Suriye Demokratik Güçleri'nin ağır saldırı altında olduğu, ayrıca Kürt güçlerinin de bölgede sivil olmadığı yönünde bilgi verdikleri kaydedilen açıklamada, saldırının meşru müdafaa ve orantılı olduğu savunuldu.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

New York Times gazetesi, Savunma Bakanlığı'nın müfettiş atayarak 18 Mart 2019 olayıyla ilgili bir soruşturma başlattığını yazdı. Haberde, olayla ilgili hazırlanan raporda bombalamayla ilgili hiçbir ifadenin yer almadığı ve bağımsız kapsamlı bir soruşturmanın da yapılmadığı kaydedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar