ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Türkiye'yi oy birliği ile kınadı

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Türkiye'yi oy birliği ile kınadı
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde yapılan oturumda üyelerin tamamı 16 Mayıs'ta Washington'da gerçekleştirilen saldırıdan Türkiye'yi sorumlu tuttu.

HABER MERKEZİ- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'yi ziyareti sırasında Erdoğan'ın korumlarının göstericilere saldırarak tekme tokat dövmesi ve 11 kişiyi yaralaması olaylarının görüşüldüğü toplantıda,  ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi barışcıl gösteriye saldıran Erdoğan'ın korumlarını ve saldırıyı oy birliği ile kınadı.

Th ArmenianWeekly'nin haberine göre ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde bugün yapılan oturumda 16 Mayıs'ta Washington'da gerçekleştirilen saldırı üyelerin tamamının oybirliğiyle kınandı. Kararın oy birliği ile alınması aynı konu ile ilgili haziranda Amerikan Kongre'sinde  yapılacak oturumda da benzeri bir kararın çıkacağının işareti olarak kabul edildi.

Oturum sonrasında bir açıklama yapan  ABD Kongresi Bşk Paul Ryan da Türkiye'den "resmi özür" talep etti. Erdoğan'ın korumalarının saldırısı hiç bir şekilde savunulamaz' dedi.

Başkan Royce ise yaptığı Barışçıl protesto ve özgür ifade haklarının her demokraside temel değerler olduğunu belirterek, "Bu kararı alarak, bu hakları bastırmaya çalışan herkese karşı koruma taahhüdümüzü tekrar teyit ediyoruz. " dedi.

Demokrat Engel ise "Türk hükümet yetkilileri ülkemize gelip Amerikan demokrasisini ve konuşma özgürlüğünü bastırmaya çalışırsa sonuçların olması gerekir." dedi.

 

'ERDOĞAN BU ÜLKEYE SOKULMAMALI'
 

Washington Hattı'dan İlhan Tanır'ın haberine göre görüşme sırasında komite üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve korumlarına adeta hakaretler yağdırdı. 

ABD Kongresinin Avrupa, Avrasya ve Yükselen Tehditler isimli alt komitesi başkanı Dana Tyrone Rohrabacher’in başkanlığında yapılan toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kez daha ABD’ye davet edilmemesi istendi.

Rohrabacher konuşmasında ‘Senin gibilerin ABD’yi ziyaret etmesine ihtiyacımız artık yok. Konuşmamız gerekirse biz Türklerle konuşuruz. Senin gibi bir baskıcıyla değil. ‘Erdoğan gibi bir islamofaşistin bu ülkeye bir daha asla sokulmamasına emin olmalı" derken, Erdoğan’ın ABD’nin temsil ettiği bütün temel değerlerine düşman ve halkına da düşman olduğunu ileri sürdü.

TEMEL ÖZGÜRLÜK VE HAKLARA SALDIRILDI

Komitenin kıdemli Demokrat üyesi Ciciline söz aldı ve o da ağır eleştirilerine devam etti. Ciciline, Türk lideri Erdoğan’ın temel özgürlük ve haklarına saldırı yaptığını kaydetti.

Daha sonra Demokrat Partili Brad Sherman konuşmaya başladı ve Türkiye’nin muhakkak surette ‘özür dilemesi’ gerektiğini kaydetti. Sherman, Erdoğan’a karşı ‘geri çekilmeyeceklerinİ’ vurguladı.


ELÇİLİK ÖNÜNDE PROTESTO YAPILACAK

Komite üyeleri yakında Türk Büyükelçiliğinin önüne tekrar gidip, protesto yapmaya söz verdiler. David Cicilline, Dana Rohrabacher de Ted Poe’ya katılıp, bu protestoya geleceklerine söz verdiler.
Komite üyelerinin ortak taleplerinden en önde geleni Erdoğan’dan özür istemek oldu. 

Kongre üyesi Ted Poe ise Erdoğan ve korumalarına önce ‘Gestapo’ derken, Erdoğan’a ayrıca ‘tiran’ dedi ve başka bir ülkenin liderinin ABD’ye gelip, Anayasayı çiğnemesini aklının almadığını ekledi. 

İlhan Tanır'ın haberine göre görüşmeler sırasında Erdoğan’ın korumaları hakkında ‘mafya’, ‘haydutlar’, ‘gestapo’ ve ‘paralı saldırganlar (goons)’ gibi tanımlamalar kullanıldı.

Öne Çıkanlar