ABD Temsilciler Meclisi 1.9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketine onay verdi

ABD Temsilciler Meclisi 1.9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketine onay verdi
Biden'ın ekonomiyi canlandırmak için getirdiği 1,9 trilyon dolarlık yardım paketi Kongre'den geçti. Federal yardım paketinin cuma günü imzalanması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisi, Başkan Joe Biden'ın 1.9 trilyon dolarlık mali canlandırma paketine nihai onayı verdi. Canlandırma paketi kapsamında, ABD'lilerin çoğuna 1,400 dolar ödeme desteği sağlanması için toplam 400 milyar dolar ayrılırken, eyalet ve yerel hükümetlere sağlanacak yardımlar, çocuk vergisi kredisinin genişletilmesi ve koronavirüs aşısının dağıtımı için toplamda 350 milyar dolar ayrılacak.

Oylamadan sonra "Yardım burada" diye tweet atan Başkan Biden, tasarıyı cuma günü imzalamayı planlıyor. Dünkü nihai oylamada, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nde 211 karşı 220 oyla taslak onaylandı. Cumhuriyetçilerden kimse ise paketi desteklemedi.

Paket ile ailelere toplam 1 trilyon dolar yardım dağıtılacak, tüm Amerikalılara 1.400'er dolar verilecek.

Paket aynı zamanda yerel yönetimlere ve eyaletlere 350 milyar dolar, okulların yeniden açılması için 130 milyar dolar, Covid-19 araştırmaları için 49 milyar dolar ve aşı dağıtımı için 14 milyar dolar içeriyor.

Biden, seçim kampanyasında ABD'de en az 527 bin kişinin ölümüne neden olan salgını sona erdireceği vaadinde bulunmuştu.

100 GÜNDE 100 MİLYON KİŞİYE AŞI HEDEFİ

Biden'ın planı, aşılama çalışmalarına 20 milyar dolar kaynak aktarılmasını öngörüyor. Bu kapsamda büyük aşılama merkezleri oluşturulması ve ülkenin ücra noktalarında seyyar aşılama üniteleri gönderilmesi planlanıyor.

Trump döneminde iki şirketten milyonlarca doz aşı tedarik edilmişti. Ancak sağlık yetkilileri aşılama çabalarına hız verilmesi gerektiğini söylüyor.

Biden yönetimi, başkanlığın ilk 100 gününde 100 milyon kişinin aşılanması hedefini açıklamıştı. 10 Mart tarihi itibariyle 32 milyondan fazla kişi aşılandı.

Temas takip programı için 100 bin sağlık çalışanı istihdam edilmesi planı da paket içindeki bütçeden karşılanacak.

ABD genelinde işsiz sayısının 11 milyona ulaştığı belirtiliyor.

Yardım paketi ile haftalık 300 dolarlık işsizlik yardımı eylül ayına kadar uzatıldı.

Amerikan vatandaşlarına şu ana dek 600'er dolar veriliyordu. Biden'ın önerdiği 1.400'er dolar yardımla ailelere yapılan yardım miktarı 2.000 dolara çıkmış olacak.

Öne Çıkanlar