'S 400 varsa F 35 yok'

'S 400 varsa F 35 yok'
ABD Senatosu komisyonunda kabul edilen yasa önerisinde, Türkiye'nin S-400 füze sistemlerini almaktan vazgeçmemesi halinde F-35 savaş uçaklarının teslimatının engellenmesi hükmünü kondu.

ABD ile Türkiye arasında F 35 savaş uçaklarının alımı konusunda kriz büyüyor. Daha önce uçakların teslimatının askıya alınmasına yönelik tasarıların kabul edildiği ABD Senato'da bu kez uçakların teslimi, Rusya'dan alınacak S-400 füzelerinin alınmamasına bağlayan bir yasa önerisi kabul edildi. Senato komisyonunda kabul edilen 2019 Mali Yılı Dış Operasyonlar ve Bağlantılı Programlar Yasası yasalaşırsa ABD dışişleri bakanı Türkiye'nin Rus sistemini satın almadığını ve teslimatını kabul etmeyeceğini tescil etmedikçe, Türkiye'nin satın aldığı F-35 uçaklarının verilmesini engelleyecek.  

ABD Kongresi'nde de ayrı bir savunma politikası harcama yasa önerisine daha önce dahil edilmişti. Bu yasa da henüz Kongre'deki prosedürünü tamamlamadı. Kongre, NATO üyesi Türkiye'yi S-400 sistemini almaktan vazgeçirmeye çalışıyor. (DIŞ HABERLER SERVİSİ) 

Öne Çıkanlar