ABD'nin iddiası: Danışmanları Putin'i yanıltıyor

ABD'nin iddiası: Danışmanları Putin'i yanıltıyor
Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in danışmanlarının korkudan Rus ordusunun Ukrayna'daki zaaflarını Putin'e anlatamadığını iddia etti.

ABD'ye göre Putin'in danışmanları, korkularından, ona Ukrayna'da savaşın ne kadar kötü gittiğini söyleyemiyor. Ayrıca Putin'e, yaptırımların Rus ekonomisi üzerindeki etkisi de tam olarak aktarılmıyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre Beyaz Saray Sözcüsü Kate Bedingfield, ABD'ye gelen bilgiye göre Putin'in "Rus ordusu tarafından yanıltıldığını düşündüğünü" söyledi.

Bedingfield, "Bu da "Putin ile askerler arasında sürekli bir gerginlik yaratıyor. Putin'in savaşı Rusya'yı uzun vadede zayıflatan ve dünya sahnesinde giderek yalnızlaştıran stratejik bir hataydı" dedi.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby ise değerlendirmelerin endişe verici olduğunu çünkü doğru bilgilendirilmemiş bir Putin'in, anlaşmazlıkları barış görüşmeleri yoluyla sonlandırma isteğinin daha az olabileceğini söyledi.

Rusya, Ukrayna'nın başkenti Kiev ve kuzeydeki Çernihiv şehri çevresinde askeri faaliyetini azaltacağını açıklamış; Ukrayna ordusu ise bazı bölgeleri Rus güçlerinden geri almaya yönelik harekatlar başlatmıştı.

'RUSYA ASKERLERİ EMİRLERE İTAAT ETMİYOR'

İngiltere'nin siber istihbarat örgütü GCHQ'ya göre Ukrayna'da morali bozuk ve donanımı yetersiz Rus birlikleri emirlere uymayı reddediyor.

GCHQ Başkanı Jeremy Fleming, bu gelişmenin, Rusya'nın "durumu fena halde yanlış okuduğu" ve "ciddi şekilde yeniden değerlendirdiği" yönündeki sinyalleri güçlendirdiğini söyledi.

Avustralya'da Canberra Üniversitesi'nde bir konuşan Fleming, "Donanımları yetersiz, moralleri bozuk Rus askerlerinin emirlere uymayı reddettiğini, kendi teçhizatlarını sabote ettiklerini hatta yanlışlıkla kendi uçaklarını vurduklarına tanık olduk" dedi.

Fleming, "Putin'in danışmaları ona gerçekleri söylemeye korktuğu halde, rejim olan bitenin ve bütün bu hataların açıklıkla farkında olmalı" diye konuştu.

Cephede ise ABD ve Ukrayna yetkilileri, Rusya'nın, muhtemelen yeniden doğudaki bölgelere odaklı bir harekata hazırlık kapsamında, Kiev çevresindeki güçlerini çekmeyi sürdürdüğünü söylüyor.

BARIŞ GÖRÜŞMELERİNDE SON DURUM

Öte yandan, Ukraynalı müzakereci David Arakhamia, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin Cuma günü internet üzerinden yeniden başlayacağını söyledi.

Arakhamia, Ukrayna'nın iki ülke liderlerinin buluşmasını önerdiğini ama Rusya'nın bunu kabul etmediğini, anlaşma taslağı üzerinde bir süre daha çalışmak gerektiğini kaydetti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise görüşmelerle ilgili olarak "Sadece sözler var, halen somut bir şey yok" yorumunu yaptı. Rusya da daha önce benzer tonda bir değerlendirme yapmıştı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri Salı günü İstanbul'da bir araya gelmiş, Ukrayna tarafı görüşmelerde güvenliğinin garanti edilmesi karşılığında "tarafsız" bir devlet olmayı önerdiğini açıklamıştı.

 

Öne Çıkanlar