ABD'li fon yöneticisi: Erdoğan'ın rezervi bitti, vatandaşın dövizine el konulabilir

ABD'li fon yöneticisi: Erdoğan'ın rezervi bitti, vatandaşın dövizine el konulabilir
Slaugher, 'Erdoğan'ın rezervi bitti ve yakında liranın kontrolünü kaybedecek. Yıl sonuna kadar Türk lirası büyük ihtimalle olağanüstü değer kaybedecek' dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, pazartesi günü yaptığı faiz açıklamasının ardından dolar ve euro, TL karşısında yıl içi zirvelerini güncelledi. Her iki kurda da günlük artış yüzde 2'nin üzerine çıktı.

Kabine Toplantısı'nın ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, ''Kimse bizden şunu beklemesin; bu iktidar faizi artırmayacaktır; tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz'' demişti.

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından ekonomi politikalarına yönelik endişeler devam ederken dolar/TL 17'ye doğru yükselmesiyle TL'nin mayıs başından beri kaydettiği değer kaybı yüzde 12'ye ulaştı.

KREDİ RİSK PİRİMİ SON 14 YILIN ZİRVESİNDE

Türkiye'nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS'ler, 740 baz puana yükselerek 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

'TÜRK LİRASI OLAĞANÜSTÜ DEĞER KAYBEDECEK'

Gerçek Gündem'de yer alan habere göre, ABD'li yatırım fonu yöneticisi Will Slaugher, "Erdoğan'ın rezervi bitti ve yakında liranın kontrolünü kaybedecek. Yıl sonuna kadar Türk lirası büyük ihtimalle olağanüstü değer kaybedecek ve Türkiye'nin temerrüde düşmesi de mümkün" ifadelerini kullandı.

'DÖVİZLERE EL KONULABİLİR'

Slaughter "Temerrüdü sermaye kontrolü ve vatandaşların dövizlerine el koyarak önlemeleri mümkün. Fakat ne olursa olsun Türkiye makroekonomik olarak son sürat raydan çıkmaya doğru ilerliyor. Erdoğan ve çevresindeki zır cahil dalkavuk zümresi iktidardan düşmediği müddetçe Türkiye için işler iyiye gitmeyecek'' dedi.

PİYASANIN GÖZÜ KKM'DE

Hükümetin, aralık ayındaki kur krizini bir süreliğine de olsa tersine çevirmesini sağlayan KKM sisteminde yaz aylarında belirginleşecek vade sonunda yenilenip yenilenmeyeceği piyasanın ana gündeminde. Ayrıca önümüzdeki kış için yüksek enerji döviz faturasının nasıl ödeneceği de bir diğer endişe kaynağı. Piyasalar bu endişelerin hangi adımlarla aşılmaya çalışacağını takip ediyor.

Bu politikalar TL'de değer kaybı ve büyüyen enflasyon sorunu beraberinde getirirken Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yıl sonunda enflasyonu yüzde 50 altında öngörüyor. Piyasa beklentisi TÜFE'nin yüzde 90'a yaklaştıktan sonra yılsonunda ancak yüzde 63.5'e gerileyeceği yönünde. Reuters anketlerinde her ay beklentiler daha da yukarı revize ediliyor.

Öne Çıkanlar