ABD Kongre Baskını davası: Trump Kongre baskınına giden taraftarların silahlı olduğunu biliyordu

ABD Kongre Baskını davası: Trump Kongre baskınına giden taraftarların silahlı olduğunu biliyordu
Eski bir Beyaz Saray çalışanı ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre Baskını sırasında, Donald Trump'ın, destekçilerini Kongre'ye yönlendirirken üzerlerinde silah taşıdıklarını bildiğini söyledi.

ABD'de 6 Ocak 2021'deki Kongre Baskını sırasında yaşananlara ilişkin ifade veren eski bir Beyaz Saray çalışanı, Donald Trump'ın, destekçilerini Kongre'ye yönlendirirken üzerlerinde silah taşıdıklarını bildiğini söyledi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ifade veren 25 yaşındaki  Cassidy Hutchinson, Trump'ın özel kalem müdürü Mark Meadows'un danışmanı olarak görev yapıyordu ve Oval Ofisle yan yana çalışıyordu. Hutchinson, Trump ve tepe yönetimin şiddet olayları yaşanabileceğinin farkında olduklarını da savundu. Buna rağmen Trump'ın katıldığı mitingin engellenmediği, dahası silahlı Trump taraftarlarının mitinge katılmasına izin verildiği de ifade ediliyor. Donald Trump'ın "Onlar bana zarar vermek için burada değil" dediği aktarılıyor.

'TRUMP DİREKSİYONA MÜDAHALE ETMEK İSTEDİ'

Kongre baskını öncesi Beyaz Saray yakınındaki mitingde konuşma yapan Trump'ın, taraftarları ile Kongre'ye gitmek istediği ve Gizli Servis tarafından engellendiği de ifade edildi. Başkanlık aracında Trump'ın direksiyona müdahale etmek istediği ve Gizli Servis ajanlarının kendisini durdurduğu da kaydedildi. Bu tartışmaya ilişkin duyduklarını aktaran Cassidy Hutchinson, Trump'ın "Kahrolsun, ben ABD Başkanı'yım" dediğini de iddia etti.

Demokratların ağırlıkta olduğu komite yaklaşık bir yıldır, Trump taraftarlarının Kongre'yi nasıl işgal ettiklerini ve bunda Trump yönetiminin rolünü araştırıyor. Cassidy Hutchinson'ın ifadesine dek, baskına giden saatlerde yaşananlara ilişkin ilk elden bir tanıklık elde edilememişti.

KOMİTE DEMOKRATLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE KURULDU

ABD Kongresi'ndeki komite Cumhuriyetçi Parti'nin tamamen bağımsız bir soruşturma açılması yönündeki çabaları bloke etmesinin ardından Demokrat Partililerin öncülüğünde kuruldu.

Mississippi Kongre Üyesi Bennie Thompson'ın başkanlık ettiği heyet, yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşuyor. Komitenin iki Cumhuriyetçi üyesi, Wyoming'den Liz Cheney ve Illinois'den Adam Kinzinger, sıkı birer Donald Trump karşıtı.

Komite sadece 6 Ocak 2021'de düzenlenen baskına değil, 2020 seçim sonuçlarının iptal edilmesini hedefleyen girişime de kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor. Duruşmalar sonrası üyelerin bir rapor hazırlamaları ve Eylül ayında yeni bir duruşma ile vardıkları sonuçları kamuoyuna açıklamaları bekleniyor. ABD'deki Kongre baskınında dört kişi ölmüş, 100'den fazla polis memuru yaralanmıştı. Olayın ardından dört polis memuru da intihar etmişti.

Öne Çıkanlar