ABD, IŞİD liderinin yakalandığı iddialarına temkinli yaklaşıyor

ABD, IŞİD liderinin yakalandığı iddialarına temkinli yaklaşıyor
Kısa bir süre önce IŞİD'in yeni lideri olarak seçilen Ebu El Hasan El Haşimi El Kureyşi'nın yakalandığına dair haberlere ABD temkinli yaklaşıyor.

OdaTV'nin dün duyurduğu habere göre; IŞİDîn yeni lideri Ebu El Hasan El Haşimi El Kureyşi'nın tutuklandkığı bildirildi. Habaerde, kureyşinin geçtiğimiz hafta İstanbulda yakalnadığı bilgisi verilirken, IŞİD liderinin sorgulandığı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tutuklama ve diğer ayrıntılarla ilgili resmi açıklamayı önümüzdeki günlerde yapacağı da kaydedildi.

Haberi iki üst düzey yetkili doğrulamasına rağmen , ABD konuya konuya dair doğrulama yapamadıklarının aktardı. Amerika Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, dün gazetecilere yaptığı açıklamada, "El Kureyşi hakkındaki haberleri doğrulayamıyoruz. Bütün gün bu konuyla ilgilendik, ancak basının haberini doğrulayacak pozisyonda değiliz" ifadelerini kullandı.

VOA Türkçe’den Jeff Seldin’in haberine göre; IŞİD, Ebu El Hasan El Haşimi El Kureyşi'nin örgütün üçüncü lideri olduğunu Mart ayında açıklamıştı. El Kureyşi'nin IŞİD liderliğine, selefinin Şubat ayında Suriye'nin kuzeybatısında Amerikan özel güçleri tarafından düzenlenen baskın sırasında öldürülmesinden sonra getirildiği bildirilmişti.

IŞİD destekçileri yeni lideri desteklemekte gecikmemiş, örgütün medya kolu, Irak, Suriye, Nijerya, Somali, Afganistan, Filipinler ve diğer yerlerdeki IŞİD savaşçılarının El Kureyşi'ye bağlılık yemini ettiklerini gösteren fotoğraf ve video görüntüleri paylaşmıştı.

Ancak gösterilen desteğe rağmen IŞİD'in yeni liderinin gerçek kimliğine ilişkin soru işaretleri kafaları kurcalamaya devam ediyor.

Bu durum, Türkiye'den gelen iddiaların doğrulanmasını da zorlaştırıyor.

Ebu El Hasan El Haşimi El Kureyşi, yeni liderin Kureyşi kabilesinin Haşimi boyundan olduğuna işaret eden takma bir isim. Kureyşi kabilesi mensubu olmak, kişinin Hz. Muhammed'in soyundan geldiğinin göstergesi olarak kabul ediliyor ve IŞİD tarafından halifelik için şart koşuluyor.

Batılı istihbarat yetkilileri, şimdiye kadar IŞİD'in liderinin kim olduğu konusunda kesin bir fikirbirliğine varmış değil.

Ancak bu konuda bazı teoriler var.

Özellikle Ortadoğu bölgesinden haberlere yer veren haber sitesi New Lines Magazine, Şubat ayında, Beşir Hattab Gazal El Sumayda'nın IŞİD'in liderliği sırasındaki bir sonraki kişi olduğunu bildirmişti.

El Sumayda'nın cihatçı çevrelerde giderek daha popüler olduğunun altını çizen New Lines Magazine, "Üstad Zaid, Ebu Hattab El Iraki, Ebu El Moez El Iraki ve Ebu İşak takma adlarıyla da bilinen El Sumayda, yaklaşık bir yıl önce Türkiye'den Suriye'ye döndü" demişti.

Ancak Iraklı ve Batılı yetkililer, Mart ayında Reuters haber ajansına, yeni liderin aslında eski IŞİD lideri Ebu Bekir El Bağdadi'nin kardeşi olan Cuma Avad El Bedri olduğunu söylemişti.

Buna karşın bazı uzmanlar, Türkiye'nin ele geçirdiği kişi kim olursa olsun, Türk yetkililerin elinde üst düzey bir IŞİD lideri olduğu sürece bunun IŞİD'in faaliyetlerini zayıflatacak bir unsur olduğu görüşünü savunuyor.

Küresel istihbarat firması Soufan Group'un araştırma direktörü Colin Clarke, "Soruşturmadan geçtikten sonra elde edilecek bilgiler, istihbarat hazinesi olabilir" dedi.

Clarke, "IŞİD'in finansörlerinin ve lojistik sağlayıcılarının Türkiye'de güçlü ağları olduğunu uzun zamandır biliyoruz. Ancak şimdi öyle görünüyor ki örgütün üst düzey liderlik kademesi de Türkiye'de faal. Türkiye gibi bir ülke IŞİD gibi gruplar için iki ucu keskin kılıç gibidir" ifadelerini kullandı.

"Bir taraftan Türkiye'nin güçlü güvenlik kuvvetleri var" diyen Clarke, "Diğer taraftansa örneğin tecrit edilmiş bir ülke olan Afganistan'ın tersine Türkiye, teröristler için bir sığınak haline gelebilir. Yasadışı mali sistemler, iletişim ve ulaşımla bağlantıları var" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar