ABD: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği için katı zaman sınırı yok

ABD: Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliği için katı zaman sınırı yok
İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinin hızla sonuçlanmasını arzu ettiklerini belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price, ancak bunun tüm müttefiklerin rızasıyla olacağını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğiyle ilgili sorunların çözülmesi için katı bir tarih sınırlaması olmadığını açıkladı.

İki ülkenin NATO üyeliğinin hızla sonuçlanmasını arzu ettiklerini belirten Price, ancak bunun tüm NATO müttefiklerinin rızasıyla olacağını kaydetti. Finlandiyalı, İsveçli ve Türk yetkililerin üçlü ve ikili görüşmeler yürüttüklerini söyleyen Price, taraflardan görüşmelerin yapıcı olduğu ve devam ettiği mesajlarını aldıklarını hatırlattı.  Price, "Bu görüşmelerin tarafı değiliz ancak ortaklarımız Finlandiya ve İsveç'e destek sunuyoruz. Ayrıca konuyu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer Türk yetkililerle kapsamlı şekilde tartışma imkanımız oldu" dedi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası NATO’ya katılmak için geçen ay resmi başvuru yapmıştı. Ancak iki ülkenin başvuruları, AKP hükümetinin muhalefetiyle karşılaştı.

Ankara, İsveçli yetkililerin ‘terör gruplarına’ destek verdiğini iddia ediyor. Ankara ayrıca, 2019’da Suriye'nin kuzeyine askeri operasyon başlattığı sırada Türkiye'ye silah ihracatını durdurduğu için İsveç’in üyeliğine sıcak bakmıyor.

NATO üyeleri Madrid'de 28-30 Haziran tarihlerinde yapılacak NATO zirvesinin Finlandiya ile İsveç'in NATO'ya katılımı konusunda Türkiye ile yaşanan sorunun çözümüne sahne olmasını umuyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise iki ülkenin net adımlar atmaması halinde Türkiye'nin duruşunda değişiklik olmayacağı mesajını veriyor.

Öne Çıkanlar