ABD ekonomisi teknik resesyonda: Büyüme beklenirken ikinci çeyrekte de daralma

ABD ekonomisi teknik resesyonda: Büyüme beklenirken ikinci çeyrekte de daralma
ABD ekonomi ikinci çeyrekte yüzde 0,9 daraldı. ABD, ilk çeyrekte de yüzde 1,6 küçülme kaydetmişti. Böylelikle ülke üst üste iki çeyrek daralma kaydederek teknik resesyona girdi.

+GERÇEK - ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verileri açıklandı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 0,5 büyüme yönündeydi. ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış bazda yüzde 0,9 daraldı. ABD ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 1,6 daralmıştı.

Bloomberg anketine göre yıllıklandırılmış gayrisafi yurtiçi hasılanın bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 büyüdüğü tahmin ediliyordu.

Yılın ikinci çeyreğinde kişisel tüketim harcamaları çeyreklik bazda 1 arttı. Kişisel tüketim artışının yüzde 1,8’den yüzde 1,2’ye gerilediği tahmin ediliyordu.

ABD'de ekonomik aktivite son dönemdeki sert sıkılaşma döngüsünün etkisiyle yavaşlama yaşamıştı. ABD Merkez Bankası (Fed) mart ayında üç yılın ardından ilk kez faiz artırmış, devamında sıkılaşma hamlelerine devam ederek 1980'lerin başından bu yana görülen en agresif faiz artışı sürecine imza atmıştı.

Fed Başkanı Jerome Powell, çarşamba günü kararın ardından yaptığı açıklamada ülkede resesyon olmadığına işaret etmişti. Ekonominin resesyonda olduğuna inanmadığını söyleyen Powell, "Talep hala güçlü ve ekonomi bu yıl büyümeye devam etme yolunda" dedi.

RESESYON ANALİZLERİ NE DİYOR?

Ülke ekonomisi için son dönemde gelen resesyon analizleri yılın ikinci yarısı için ılımlı bir durgunluğa işaret ediyor.

Verilerin yayınlanmasından önce yapılan Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin gelecek 12 ayda bir resesyon beklentisi de haziran ayındaki yüzde 30 seviyesinden yüzde 47,5’e yükseldi. 18-22 Temmuz arasında yapılan MLIV Pulse anketine katılanların yüzde 51,8’i de Fed’in ekonomiyi resesyona sokmadan enflasyonu düşürme ihtimalini "düşük" olarak değerlendirdi.

Bank of America ABD Başekonomisti Michael Gapen, 2022’nin ikinci yarısından itibaren başlayacak ılımlı bir resesyon öngördü.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers, "yumuşak inişin çok mümkün görünmediğini" söylerken, mevcut Hazine Bakanı Janet Yellen ise istihdam artışında bir yavaşlama olduğunu ancak resesyon emareleri görmediğini kaydetti.

Fed yetkilileri şu ana kadar bir resesyondan kaçınmanın mümkün olduğunu ve yumuşak inişin sağlanabileceğini savundular. Powell da daha önceki açıklamalarında fiyat istikrarını sağlamada başarısız olmanın, ABD ekonomisini resesyona sokmaktan "daha büyük bir hata" olacağını belirtmişti.

IMF BÜYÜME BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRMÜŞTÜ

IMF, ABD ekonomisi için 2022 büyüme tahminini yüzde 3,7'den 2,3'e çekmişti.

IMF Başekonomisti Gourinchas, "Baz senaryomuzda ABD’de ne 2022'de ne de 2023'te bir resesyon görmüyoruz ama çok büyük bir yavaşlama olacaktır. 2022’deki yüzde 2,3’lük büyüme 2023’de yüzde 1’e yavaşlayacaktır" ifadelerini kullanmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar