ABD Dışişleri Bakanlığı: Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınızı Türkiye Hükümeti'ne sorun

ABD Dışişleri Bakanlığı: Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınızı Türkiye Hükümeti'ne sorun
ABD Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın açıklamasına ilişkin 'Sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti'ne havale ediyoruz' yanıtı verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına olumlu bakmadıklarını söylemesinin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili açıklama yaptı. 

Habertürk'ün sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanlığ,ı bu konudaki sorular üzerine, "NATO'nun açık kapı politikasını ve her ülkenin kendi geleceğine, dış politikasına ve güvenlik düzenlemelerine karar verme hakkını kuvvetle destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Hem Finlandiya'da hem de İsveç'te sürmekte olan siyasi süreçlere saygı duyuyoruz. NATO üyeliğine ilişkin bir karar, bu ülkeler için egemen bir karardır. Amerika Birleşik Devletleri, başvurmayı seçerlerse Finlandiya ve İsveç tarafından bir NATO başvurusunu destekleyecektir. Alacakları karara saygı duyacağız.

Finlandiya ve/veya İsveç tarafından yapılacak olası bir başvuru için müttefiklerin güçlü desteği olduğu konusunda Genel Sekreter Stoltenberg ile hemfikiriz. Her iki ülke de ABD'nin ve NATO'nun yakın ve değerli savunma ortaklarıdır. Gelişen demokrasileri olan her iki ülke uzun yıllardır NATO ile yakın işbirliği içinde çalışıyor. İttifakımızı güçlendirecek ve Avrupa'nın güvenliğine ve istikrarına katkıda bulunacaklardır.

Türkiye önemli bir NATO müttefiki ve kritik bir bölgesel ortaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla ilgili sorularınız için sizi Türkiye Hükümeti'ne havale ediyoruz."

Aynı şekilde, Pentagon da bu konu ile ilgili, "NATO ve Türk hükümetine bu soru sorulmalı" açıklamasını yaptı.

'TÜRKİYE'NİN KARŞI ÇIKACAĞIZ DEMESİ BENİM İÇİN NET DEĞİL'

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya'dan sorumlu Bakan Yardımcısı Karen Donfried, konuya ilişkin olarak Türkiyenin pozisyonunu netleştirmek icin çalışıyoruz. Türkiye'nin karşı çıkacağız demesi benim için net değil" dedi. 

Hafta sonu Berlin'deki toplantıda konunun tartışılacağını söyleyen Donfried, "Türkiye ve İsveç, şu ana kadar NATO düzeyinde etkili bir şekilde çalıştı" ifadesini kullandı. 

Reuters, Donfried'in konuyla ilgili "dikkatli bir tonda konuşmaya çalıştığı" yorumunda bulundu. 

Öne Çıkanlar