ABD'den Türkiye'ye: S400'ler konusunda duruşumuz değişmedi

ABD'den Türkiye'ye: S400'ler konusunda duruşumuz değişmedi
Pentagon Sözcüsü Kirby, 'Son 10 yılda Türkiye'nin ABD'den Patriot savunma sistemi almak için çok sayıda fırsatı oldu ama bunun yerine S-400'leri satın almayı tercih etti.' dedi.

Türkiye ABD ile S400 krizini çözmeyi umarken Başkan Joe Biden yönetimindek yeni hükümetten olumsuz mesalar gelmeye devam ediyor. 

ABD hükümeti Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesi yönündeki çağrısını tekrarladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Cuma günü Washington'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'lere ilişkin bir soruya yanıt verdi.

S-400'lere işaret ederek, "Bu konudaki duruşumuz değişmedi" diyen Pentagon Sözcüsü Kirby, "Türkiye'ye S-400 sistemini elinde tutmama çağrısı yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin uzun yıllardır değerli bir NATO müttefiki" olduğunu belirten Kirby, ancak S-400 hava savunma sistemi satın alma kararının Türkiye'nin "ABD ve NATO müttefiki olarak taahhütleri ile uyuşmadığını" kaydetti.

'TÜRKİYE'NİN 10 YILDIR PATRİOT ALMAK İÇİN ÇOK FIRSATI OLDU'

Kirby sözlerini şöyle sürdürdü: "Son 10 yılda Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri'nden Patriot savunma sistemi almak için çok sayıda fırsatı oldu ama bunun yerine Rusya'ya gelir, erişim ve nüfuz sağlayan S-400'leri satın almayı tercih etti."

NE OLMUŞTU?

Türkiye eski Başkan Barack Obama döneminde Patriot alımı konusunda Washington ile uzlaşma sağlamaması üzerine Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi almaya karar vermişti. NATO sistemleri ile uyumlu olmadığı ve Rusya'nın S-400'ler üzerinden NATO uçaklarıyla ilgili önemli bilgileri elde edilebileceği endişeleri ile Batılı müttefiklerinin itirazlarına rağmen, Türkiye 2,5 milyar dolara S-400'leri satın almıştı.

S-400'ler nedeniyle yaptırım kararı alan Washington, Türkiye Savunma Sanayi Başkanlığı'na ABD'den ihracatı yasaklamıştı. Ayrıca Türkiye, F-35 savaş uçakları programından çıkartılmıştı. (Deutsche Welle Türkçe)

Öne Çıkanlar