ABD'den Rusya'ya ek yaptırım sinyali

ABD'den Rusya'ya ek yaptırım sinyali
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Greenfield, Rusya'yı uluslararası hukuku ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ihlal ettiği gerekçesiyle daha fazla tedbir açıklayacaklarını duyurdu.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili acil toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Rusya'ya ek yaptırım uygulanabileceği sinyalini verdi. Greenfield, Rusya'nın adımına karşı ülkelere destek çağrısında bulundu, "Birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

Rusya'nın Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini tanıma kararı sonrası ülkelerden gelen tepkiler üzerine BMGK acil toplanmıştı.

‘HAYAL EDİLEMEZ ACILAR YAŞANACAK’

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Greenfield, BM Güvenlik Kurulu'ndaki konuşmasında "Rusya Ukrayna'yı daha da işgal ederse, Avrupa çapında bir mülteci krizi yaratan yıkıcı bir can kaybı, hayal edilemez acılar ve yerinden edilmiş milyonlarca insan göreceğiz" ifadelerini kullandı.

‘BİRLİKTE HAREKET ETMELİYİZ’

Rusya Devlet Başkanı Putin'in kararlılıklarını test ettiklerini söyleyen Greenfield, "Bu krize karşı birlikte hareket etmeliyiz" dedi.

Linda Thomas Greenfield devamında şu açıklamaları yaptı:

"Ukrayna'ya yönelik bir saldırının BM’ye üye her devletin egemenliğine ve BM sözleşmesine bir saldırı olduğunu ve bunun hızlı ve ciddi sonuçlarıyla karşılanacağını açıkça belirtmeliyiz. Yarın ABD, Rusya'yı uluslararası hukukun ve Ukrayna'nın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün bu açık ihlalinden sorumlu tutmak için daha fazla tedbir açıklayacak. Biz ve ortaklarımız, Rusya'nın Ukrayna'yı daha fazla işgal etmesi durumunda hızlı ve şiddetli bir yanıt olacağı konusunda net olduk."

NE OLMUŞTU?

Ukrayna ve Rusya arasındaki sınırdaki askeri hareketliliğe ilişkin dün Ulusa Sesleniş konuşması yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin NATO ülkelerinin Rusya sınırındaki askeri varlığına işaret ederek "Boğazımıza bıçak dayanmış durumda" ifadelerini kullanmış, Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı Donetsk ve Lugansk cumhuriyetlerini de tanıma kararı almıştı.

Beyaz Saray'dan Putin'in Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı yönetimleri tanıma kararı sonrası yapılan ilk açıklamada, ABD Hazine ve Dışişleri Bakanları'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerine yönelik yaptırım kararı açıklayacakları bildirilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar