ABD’den Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar

ABD’den Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar
Putin ile bağlantılı olduğu belirtilen çelik üreticisi bir oligark, Rusya lideri için aracı olduğu iddia edilen bir çello müzisyeni ve çok sayıda şirket yaptırım listesine alındı.

ABD Maliye Bakanlığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı olduğu belirtilen çelik üreticisi bir oligarkı ve Rus lider için aracı olduğu iddia edilen bir çello müzisyenini yaptırım listesine aldı.

ABD ve diğer batılı ülkeler, 24 Şubat’ta Ukrayna’ya saldıran Rusya’yı daha önce benzeri görülmemiş yaptırımlarla hedef almaya devam ediyor.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Başkan Joe Biden mart ayında Putin’le bağlantısı bulunan varlıklı Ruslar’ın yatları, lüks daireleri ve özel jetlerine el koymak için çalışacaklarını açıklamıştı. ABD Maliye Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Rus bandıralı Graceful adlı ve Cayman adaları bandıralı Olympia adlı iki geminin ‘Putin’in çıkarının bulunduğu mülk olarak tespit edildiği’ açıklandı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Putin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandır Lukaşenko ile birlikte geçtiğimiz yıl Karadeniz’de olmak üzere bu yatlarla yolculuk yaptığı iddia edildi. Bakanlık, Putin tarafından kullanıldığı belirtilen ve yaptırım listesinde yer alan Rus şirketin sahibi olduğu Shellest ve Nega adlı iki yatın da yaptırım listesine alındığını belirtti.

Maliye Bakanlığı Monaco’da bulunan ve aralarında Rus oligarkların da olduğu yat sahiplerinin yatlarını kiralama imkanı veren Imperial Yacts adlı bir firmayla, yaptırımlardan kaçınmak amacıyla "offshore" bir şirkete uçak transferi planına karışan bir havacılık şirketini de yaptırım listesine aldı.

ÇELLO SANATÇISI DA YAPTIRIM LİSTESİNE ALINDI

Biden yönetimi Putin’le bağlantılı olduğu gerekçesiyle AB’nin yaptırım listesinde bulunan çello sanatçısı ve orkestra şefi Sergey Roldugin’i yaptırım listesine aldı.

Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Roldugin’in Putin’in "offshore" varlıklarını yöneten bir sistemin parçası olduğu ileri sürüldü. Karar kapsamında Roldugin’in ABD’deki malvarlığı donduruldu.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DA MORDAŞOV’U YAPTIRIM LİSTESİNE ALDI

ABD Dışişleri Bakanlığı da beş Rus oligarkı ve Rusya’nın en zengin ve varlıklı isimlerinden biri olan Aleksey Mordaşov’u yaptırım listesine aldı. Mordaşov’un ailesi ve çelik üreticisi firması Severstal adlı şirketi ve altın madeni şirketi Nord Gold da yaptırım kapsamına alındı. Mordaşov ve Nord Gold’dan açıklama taleplerine henüz bir yanıt gelmedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova’yı da yaptırım listesine aldı.

Beyaz Saray’dan yaptırımlarla ilgili paylaşılan yazılı açıklamada, ABD Ticaret Bakanlığı’nın da Rusya ve Belarus’taki 71 kişi veya kurumu Rus ordusunun teknolojiye erişimini kısıtlamak amacıyla yaptırım listesine aldığı belirtildi.

Öne Çıkanlar