ABD'de maymun çiçeğinden ilk doğrulanmış ölüm kaydedildi

ABD'de maymun çiçeğinden ilk doğrulanmış ölüm kaydedildi
Los Angeles kentinde maymun çiçeği virüsünden ilk kez bir kişinin öldüğü açıklandı. Bu vakanın ülkede maymun çiçeği kaynaklı doğrulanmış ilk ölüm olduğu da belirtiliyor.

ABD'nin Los Angeles kentinde bağışıklık sisteminde yetersizlik olan bir kişinin maymun çiçeği virüsünden öldüğü açıklandı.

Ölüm vakası ilk olarak perşembe günü duyurulmuştu. Pazartesi günü ise ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) ile Los Angeles Sağlık Departmanı ölüm vakasının maymun çiçeği virüsü kaynaklı olduğunu doğruladı.

Los Angeles Sağlık Departmanı vefat eden kişinin bağışıklık sisteminin ağır derecede zayıfladığını ve hastanede hayatını kaybettiğini duyurdu. Ancak kişinin yaşı, yaşadığı bölge veya cinsiyetiyle ilgili başka ayrıntı verilmedi. 

ABD'nin Teksas eyaletinde geçen ay bir kişinin maymun çiçeğinden öldüğü açıklanmış ve bu kişinin ülkede bu hastalıktan ölen ilk kişi olabileceği duyurulmuştu.

Ancak bu ölüm hala soruşturuluyor ve resmi olarak doğrulanmış değil. O nedenle Los Angeles'taki vakanın ülkedeki ilk doğrulanmış maymun çiçeği virüsü kaynaklı ölüm olduğu belirtiliyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR? 

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine ve Orthopoxvirus cinsine ait Monkeypox (Maymun Çiçeği) virüsünden kaynaklanan bir hastalık.

Nadiren ölümcül olsa da zayıflamış bağışıklığı olan kişiler hastalığı daha ciddi belirtilerle geçirip hayatını kaybedebilir. Deride kızarıklık ve döküntü, ateş ve vücut ağrısına neden hastalık nedeniyle dünyada sadece birkaç ölüm vakası kaydedildi.

Virüsün bulaştığı kişiyle yakın temas kuran herhangi bir kişiye bulaşbilen virüs şu ana dek  ABD'de yaklaşık 22 bin kişiye bulaşmış durumda.

CDC'ye göre vakaların çoğunluğunu eşcinsel ilişki yaşayan biseksüel ya da gey erkekler oluşturuyor. 

En fazla vaka ülkede California eyaletinde görülürken siyahi ve Latin Amerikalılar arasında da maymun çiçeği vakaların daha fazla olduğu vurgulanıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar