ABD Adalet Bakanı Garland: Trump'ın evinde arama yapılmasını onayladım

ABD Adalet Bakanı Garland: Trump'ın evinde arama yapılmasını onayladım
ABD Adalet Bakanı Merrick Garlandı, Trump’ın evindeki arama emrinin içeriğini yarar gördükleri için kamuoyuyla paylaşmak istediğini, bunun için mahkemeye başvurduklarını açıkladı.

ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) eski Başkan Donald Trump'ın Florida'daki evinde, kendisinin onayı üzerine arama yaptığını açıkladı. FBI ajanlarının Trump'ın evine düzenlediği baskınla ilgili olarak ilk kez konuşan Garland, arama emrinin içeriğini de kamuoyuyla paylaşmak istediğini ve Adalet Bakanlığı'nın bunun için Florida'da mahkemeye başvurduğunu açıkladı.

Garland, düzenlediği basın toplantısında, önemli derecede kamusal yarar gördüğünü belirterek, bu yönde bir talepte bulunduğunu belirtti.

Trump'ın arama emrinin içeriğinin kamuoyuyla paylaşılmasını engellemek için bugün mahkemeye itiraz edip etmeyeceği henüz bilinmiyor.

ABD'de genelde bu tür belgeler, soruşturma sürerken gizli tutuluyor.

Bakan Garland ise daha fazla bilginin, uygun zamanda ve şekilde kamuoyuyla paylaşılacağını duyurdu.

GARLANDI: SESSİZ KALMAYACAĞIM

BBC'nin aktardığı habere göre hukukun üstünlüğü prensibine her koşulda uyulması gerektiğini vurgulayan Garland, Adalet Bakanlığı ve FBI'ın personelinin vatansever ve dürüst kişiler olduğunu kaydetti. Garland, "Onlar haksız şekilde saldırı altındayken sessiz kalmayacağım" dedi.

ABD Adalet Bakanlığı henüz FBI'ın Trump'ın Florida'daki evini neden bastığını açıklamadı. Ancak baskının, Trump'ın başkanlığının son bulmasının ardından Beyaz Saray'dan ayrılırken bazı gizli belgeleri yanına alıp almadığıyla ilgili soruşturmayla bağlantılı olduğu düşünülüyor.

ABD'de daha önce eski bir başkanın evinde ceza soruşturması kapsamında FBI ajanlarınca arama yapılmamıştı.

Amerikan Washington Post gazetesi, FBI’ın Trump’ın evinde aradığı bazı belgelerin, ABD’nin nükleer silahlarıyla ilgili olduğunu yazdı.

ABD'de halen Temsilciler Meclisi'nin oluşturduğu özel komisyon, Trump'ın 6 Ocak 2021'deki Kongre saldırısı öncesindeki ve sırasındaki tavrını, Adalet Bakanlığı, Trump'ın kaybettiği 3 Kasım 2020'deki başkanlık seçimlerinin sonuçlarını değiştirmeye çalışıp çalışmadığını, Georgia eyaletinin Fulton bölgesinde de bir savcı, Trump ve yakınlarının, eyalette başkanlık seçimlerinin sonuçlarına müdahale etmeye çalışıp çalışmadığını soruşturuyor.

Donald Trump hakkında açılmış çeşitli usulsüzlük, sahtekarlık ve cinsel taciz davaları da bulunuyor. Trump ise kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar