Gerilim yükseliyor: AB ve beş ülkeden vatandaşlarına ‘Ukrayna’yı terk edin’ çağrısı

Gerilim yükseliyor: AB ve beş ülkeden vatandaşlarına ‘Ukrayna’yı terk edin’ çağrısı
ABD’nin ardından İsrail, Güney Kore, İngiltere ve Norveç, Ukrayna'daki vatandaşlarına ülkeden ayrılma çağrısı yaptı.

Ukrayna ve Rusya arasında artan kriz ile ilgili yapılan diplomatik görüşmelerden sonuç çıkmazken, gözler olası savaş senaryosuna çevrilmiş durumda. Rusya, Ukrayna sınırına tanklar konuşlandırırken, İsrail Kiev'de bulunan diplomat yakınlarını tahliye kararı aldı.

Euronews'in haberine göre İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "durumun kötüleşmesi" nedeniyle Kiev Büyükelçiliği'nde çalışanların akrabalarının tahliye edildiği duyuruldu. Açıklamada, İsrail vatandaşlarına bu ülkeyi ziyaret etmemeleri ve "ülkedeki gerginlik alanlarından kaçınma"çağrısı da yapıldı.

Güney Kore de Ukrayna'ya seyahat edilmemesini ve oradaki vatandaşlarından ülkeyi terk etmelerini istedi. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'daki vatandaşlarını derhal ülkeyi terk etmeleri konusunda uyardı. Bakanlık, Ukrayna'ya seyahat etmeyi planlayanlardan da ziyaretlerini iptal etmeleri için çağrı yaptı. Yetkililer, büyükelçilik personeli de dahil olmak üzere Ukrayna'da en az 341 Güney Koreli bulunduğunu bildirdi.

ABD’DEN TAHLİYE KARARI

ABD Dışişleri Bakanlığı, olası bir Rusya müdahalesine karşı, Kiev Büyükelçiliği’ndeki personelinin ailelerine Ukrayna'dan ayrılması için 23 Ocak'ta talimat verdi.

Bakanlık yayımlanan seyahat uyarısında da "23 Ocak 2022'de Dışişleri Bakanlığı, devam eden Rus askeri harekatı tehdidi nedeniyle ABD'nin Kiev Büyükelçiliği'nde doğrudan işe alınan çalışanların gönüllü olarak Ukrayna'dan ayrılmasına izin verdi ve diplomatik aile üyelerinin ayrılmaları talimatını verdi. Ukrayna'daki ABD vatandaşları, ticari veya diğer özel ulaşım seçeneklerini kullanarak ayrılmayı değerlendirmelidir" ifadesine yer verildi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

Norveç de benzer bir uyarı yayınlayarak vatandaşlarının Ukrayna'dan ayrılmasını istedi.

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano da birincil önceliği olmayan personele Ukrayna'dan ayrılma izni verildiğini açıkladı. (MA)

Öne Çıkanlar