AB, Rusya'nın petrol ve gıda ihracatındaki kısıtlamaları hafifletti

AB, Rusya'nın petrol ve gıda ihracatındaki kısıtlamaları hafifletti
AB yaptırımlarının yedinci paketinde Rusya'ya yönelik petrol ve gıda ihracatı üzerindeki bir takım mali kısıtlamalar hafifletildi. Bazı mali kısıtlamalar ise arttırıldı.

AB yaptırımlarının yedinci paketi, Rusya'dan altın ihracatına bir yasak getirdi ve AB kara listesini genişletti, ancak AB Konseyi tarafından Perşembe günü yayınlanan bir açıklamaya göre, aynı zamanda Rusya'nın petrol ve gıda ihracatı üzerindeki bir takım mali kısıtlamaları önemli ölçüde hafifletti. Buna göre bazı mal ve hizmetlerin Rusya'ya arzına ilişkin bazı yasakları kaldırdı.

Yeni yaptırım paketinin yasal detayları daha sonra düzenleme ve eklerinin tam metni AB Resmi Gazetesi'nde yayınlandığında belli olacak.

Belgede, "Dünya genelinde gıda ve enerji güvenliği açısından olası olumsuz sonuçları önlemek amacıyla AB, üçüncü ülkelere tarım ürünleri ve petrol taşımacılığına ilişkin işlemlerle ilgili olarak belirli devlete ait kuruluşlarla işlem yapma yasağından muafiyetin uzatılmasına  karar verdi." dnildi. Belgeye göre, ilaç temini de herhangi bir kısıtlamaya tabi değil.

AB ayrıca, havacılık için çok sayıda mal, hizmet ve teknoloji arzı yasağını da kaldırdı.

Yeni düzenlemelere göre, Rusya'ya havacılık malları ve teknolojisi için teknik yardıma, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün teknik endüstriyel standart belirleme çalışmasının korunması için gerekli olduğu sürece izin verilecek ve Rus kamu kuruluşları ile herhangi bir işlem yapılması yasağında küçük değişiklikler yapılacak."

Daha önce Rusya dışında kurulu olan ama çoğunluk hissesi Ruslara ya da Rusya'da yaşayanlara ait şirketlerden mevduat alınması yaptırım kapsamında değiljen yeni yaptırımlar bu durumu değiştirdi. Buna göre, Rus vatandaşları ya da Rusya'da ikamet edenlerin çoğunluk hissesine sahip olduğu, üçüncü ülkelerde kurulu şirketlerden mevduat kabul edenleri de kapsayacak şekilde genişletildi

Belgede, "Yasaklanmamış sınır ötesi ticaret için mevduat kabulü, yetkili ulusal makamların önceden onayına tabidir" deniyor.

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, Twitter'da Sberbank ve motosiklet kulübü Night Wolves'un yanı sıra bir dizi Rus askeri şahsiyetinin yedinci yaptırım paketinin bir parçası olarak AB tarafından kara listeye alındığını söyledi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar