AB, Rusya'ya doğal gaz ödemelerinin euro cinsinden yapılmasını istedi

AB, Rusya'ya doğal gaz ödemelerinin euro cinsinden yapılmasını istedi
Moskova yönetimi, ihraç ettiği doğal gazın ödemelerinin ruble cinsinden yapılmaması halinde kesebileceklerini açıklamıştı.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) şirketlerinin yaptırımları delmeden Rusya'nın doğal gaz tahsilatını ruble cinsinden yapma talebini karşılamak için ödemelerini dolar veya euro cinsinden yaptıktan sonra rubleye çevrilmesi halinde sorun olmayacağını açıkladı.

Euronews'in aktardığı habere göre AB Komisyonu, şirketlerin ödemelerini ruble dışındaki para cinsiyle yaptıktan sonra sözleşme yükümlülüklerini yerine getirdiklerine dair yazılı onay almalarını da istedi.

Moskova yönetimi, ihraç ettiği gazın ödemelerinin ruble cinsinden yapılmaması halinde kesebileceklerini açıklamıştı.

Mart ayında yayınladığı bir kararnameyle alıcıların Gazprombank'ta hesap açarak ödemelerini bu bankaya dolar ve euro cinsi yaptıktan sonra rubleye çevrilmesini önermişti.

Avrupa Komisyonu, şirketlerin Gazprom'la imzaladıkları yüzde 97'si dolar veya euro cinsi olan sözleşmelerdeki para cinsinden ödeme yapmaya devam etmeleri gerektiğini vurguladı.

Avrupa Komisyonu'nun açıklaması tavsiye niteliğinde ve herhangi bir hukuki bağlayıcılığı bulunmuyor ancak üye ülkelerin Rus doğal gazı alımlarını nasıl ödeyecekleri konusunda yol gösterici olmayı hedefliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar