AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplandı: Kıtlığın nedeni savaştır, yaptırımlar değil

AB dışişleri bakanları Lüksemburg'da toplandı: Kıtlığın nedeni savaştır, yaptırımlar değil
AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna limanlarında abluka altındaki buğday kriziyle ilgili Afrika'da büyük bir kıtlık yaşanması ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, başta gıda ve enerji güvenliği olmak üzere Ukrayna'daki savaşın etkilerini görüşmek üzere bir araya geldi.

AB Dış İlişkiler Konseyinin toplantısı, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in başkanlığında Lüksemburg'da başladı.

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Savaşın etkileri sadece Ukrayna için değil tüm dünya için giderek çok tehlikeli hale geliyor. Özellikle Afrika'da büyük bir kıtlık yaşanması ihtimaline karşı uyarıda bulunuyoruz. Enerji ve gıdada fiyatların artmasına ve kıtlığa neden olan şey savaştır. Bu krizin nedeni (Rusya'ya uygulanan) yaptırımlar değildir" açıklaması yaptı.

AB'nin yaptırımlarının Rusya'nın gıda ve gübre ürünlerini kapsamadığını savunan Borrell, Rusya'nın Ukrayna'ya ait tahılın ihraç edilmesini engellemesi nedeniyle kriz yaşadığını belirtti. Borrell, Rusya'ya Ukrayna limanlarına yönelik ablukayı kaldırma çağrısında bulundu ve BM'nin soruna çözüm bulacağından emin olduğunu kaydetti.

Rusya'nın açlığı bir savaş silahı olarak kullanamayacağı, bundan sorumlu tutulması gerektiğini belirten Borrell, "Bu gerçek bir savaş suçudur" diye konuştu.

AB ülkelerinin dışişleri bakanlarının toplantısının bir bölümüne bugün Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri de katılırken toplantıda Ukrayna ve Moldova'ya aday ülke statüsü verilmesinin yanı sıra özellikle enerji alanında Körfez ülkeleriyle ilişkiler de ele alınıyor.

Öne Çıkanlar