AB’den Türkiye’ye Yunanistan mektubu: Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli

AB’den Türkiye’ye Yunanistan mektubu: Uluslararası hukuka saygı gösterilmeli
Avrupa Birliği (AB) Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na Yunanistan ile yaşanan gerginliği ele alan bir mektup yazdı.

Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimin arttığı bir dönemde Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Josep Borell, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na mektup yazdı.

Yunan basını, Borell’in Türkiye’ye mektubunda, "Türkiye’ye gerilimi tırmandıran eylemleri durdurması ve uluslararası hukuka saygı göstermesi için açık bir mesaj verdiğini’ yazdı. Borell’in Çavuşoğlu’na Yunanistan’ın Ege adaları üzerindeki egemenliğinin ‘tartışılmaz’ olduğunu söylediği de belirtildi.

Yunanistan merkezli Ta Nea gazetesine konuşan diplomatik kaynaklar, Borell’in mektubunda ‘Türk jetlerinin Ege adaları üzerindeki uçuşlarının da ele alındığını’ belirtirken, Türkiye’nin söylemlerindeki sertliğin artması konusunda uyarıldığı aktarıldı.

‘BM SÖZLEŞMESİNE TAM SAYGI GÖSTERİLEREK İYİ NİYETLİ DİYALOG YAPILMALI’

Borell’in mektubunda aynı zamanda Münhasır Ekonomik Bölge ve Kıta Sahanlığı’nın sınırlandırılmasının, Uluslararası Hukuka ve Uluslararası Deniz Hukukuna İlişkin BM Sözleşmesine tam saygı göstererek, iyi niyetli diyalog yoluyla yapılması gerektiği vurgulandı.

Borell mektubunda, iyi komşuluk ilişkilerini geliştirmenin tek yolunun uluslararası anlaşmalara ve Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’na başvurmak da dahil olmak üzere anlaşmazlıkların barışçıl çözümler bulmak olduğunun altını çizdi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar