AB’den Putin’le ilk görüşme

AB’den Putin’le ilk görüşme
Bugün Putin’le görüşmeye gideceğini duyuran Avusturya Başbakanı Nehammer, önceki gün de Ukrayna'da Devlet Başkanı Zelenskiy ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ile görüşmüştü.

Rusya’nın Ukrayna işgalinin başladığı 24 Şubat’tan bu yana bugün ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ülkesinin lideri, Moskova’ya giderek Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşecek. Avusturya Başbakanı Karl Nehammer sosyal medya hesabından Putin’le görüşmek üzere bugün Moskova’ya gideceğini duyurarak, "Savaş durmalı. İnsani koridorlara, ateşkese ve savaş suçlarının araştırılmasına ihtiyaç var" diye yazdı.

Nehammer ayrıca bugünkü görüşmesine ilişkin, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bilgilendirdiğini belirtti.

Başbakan Nehammer, önceki gün de Ukrayna'da Zelenski ve Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko ile görüşmüştü.

ERDOĞAN-NEHAMMER GÖRÜŞMESİ

Öte yandan Avusturya Başbakanı Nehammer, dün akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, Türkiye-Avusturya ilişkilerini geliştirecek adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil bölgesel konuların ele alındığı bildirildi.

Erdoğan, Rusya ile Ukrayna arasında barışın tesisi için ellerinden gelen tüm gayreti göstermeye devam ettiklerini belirtti. Türkiye-AB ilişkilerinin yerleşik mekanizmalarının yeniden işletilmesi, vize serbestisi sürecinde somut gelişmeler kaydedilmesi, yeni fasılların açılması ve Gümrük Birliği’nin güncellenmesi müzakerelerine gecikmeksizin başlanması beklentisini de yineleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazar havzasındaki ve Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasının stratejik niteliğine de dikkat çektiği kaydedildi. Erdoğan, Avrupa'nın doğal gaz alanındaki önemli dağıtım merkezi Avusturya ile bu noktadaki iş birliğini artırabileceklerini ifade etti.

Öne Çıkanlar