İklim Şurası'ndan kritik çağrı: Her sektör karbondioksit azaltımına katkı sağlamalı

İklim Şurası'ndan kritik çağrı: Her sektör karbondioksit azaltımına katkı sağlamalı
Konya'da Çevre Bakanlığı'nın düzenlediği İklim Şurası'na katılan Nikolaus Meyer-Landrut, 'Her sektörün karbondioksit azaltımına katkıda bulunması gerekiyor' çağrısında bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca Türkiye’de ilk kez Konya’da düzenlenen 'İklim Şurası'na katılan Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, "Her sektörün karbondioksit azaltımına katkıda bulunması gerekiyor. Tarım da aslında bu alanda önemli bir gösterge olarak kullanılabilecek bir alan diyebiliriz" dedi.

Konya'da düzenlenen Türkiye'deki iklim değişikliği ve alınacak önlemlerin konuşulduğu 'İklim Şurası' devam ediyor. 21 Şubat Pazartesi günü başlayan, 25 Şubat'ta sona erecek olan, yurt içinden ve dışından 650'nin üzerinde akademisyen, bürokrat, sanatçı ve üniversite öğrencisinin katıldığı şura, 3'üncü gününde sürüyor.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALARDA YOL HARİTASI BELİRLENMELİ’
Şuraya katılan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, DHA’ya yaptığı açıklamada, iklim şurasının iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yapan paydaşların bir araya gelip, ortak çalışmalar yürütmesine yardımcı olduğunu belirtti. Meyer-Landrut, "Türkiye, Paris Anlaşması'nı geçen ekim ayında imzaladı. Şimdi de değişik mekanizmaları, politikaları ve hedefleri hayata geçirmek için her şeyden önce bu politikaları belirlemesi gerekiyor. Bu iklim şurası da bu amaca hizmet ediyor çünkü paydaşları bir araya getiriyor. Paydaşlar da yol haritası belirlemeye, nasıl bir yol izleneceğine çalışıyorlar" dedi.

‘HER SEKTÖR, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE ÖNEMLİ ETKİDE OLAN KARBONDİOKSİT AZALTIMINA DESTEK OLMALI’

İklim değişikliğinin en önemli unsurlarından olduğunu belirttiği karbon salınımına dikkat çeken Nikolaus Meyer-Landrut, "Her sektörün karbondioksit azaltımına katkıda bulunması gerekiyor. Tarımda aslında bu alanda önemli bir gösterge olarak kullanılabilecek bir alan diyebiliriz çünkü iklim değişikliği ve küresel ısınmadan en çok etkilenen alan ama bir taraftan da bu karbondioksit azaltımına da katkıda bulunması gereken bir sektör" diye konuştu.

Şuranın yapıldığı Konya ilinin önemine dikkat çeken Meyer-Landrut "Baktığımız zaman Konya, şuranın da yapılmakta olduğu şehir olarak önemli tarım şehri olması bakımından da önemlidir. Bu açıdan tarım anlamında alınacak önlemlerin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarına nasıl katkıda bulunacağını gösterebilecek bir kent" vurgusunu yaptı.

Öne Çıkanlar