9 yıldır tutuklu olan kadın cezası dolmasına rağmen tahliye edilmiyor, gerekçe: 'Islah olmamış'

9 yıldır tutuklu olan kadın cezası dolmasına rağmen tahliye edilmiyor, gerekçe: 'Islah olmamış'
Cezaevi idaresinin ‘pişmanlık’ dayatmasını kabul etmeyen Remziye Polat'ın ‘ıslah olmadığı’ gerekçesiyle infazı yakıldı. Polat'ın ailesi endişeli.

İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde "örgüt üyeliği" iddiasıyla yerel mahkeme tarafından verilen 12 yıl 6 aylık hapis cezası nedeniyle 9 yıldır tutuklu bulunan Remziye Polat (25), infaz süresini tamamlamasına rağmen tahliye edilmiyor. Şakran Cezaevi İdari ve Gözlem Komisyonu'nun "pişmanlık" dayatmasını kabul etmeyen Polat'ın "ıslah" olmadığı gerekçesiyle infazı yakıldı. 11 Ekim'de tahliye edilmesi gereken Polat cezaevinde tutulurken, Polat’ın avukatı ve ailesi kararın hukuki olmadığını söyledi. 

‘HERHANGİ BİR DİSİPLİN CEZASI YOKTU’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre Polat’ın avukatı Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Eş Başkanı Şükran Öztürk, cezaevi idaresinin müvekkilinin cezasını uzatmak için kendisine göre rapor hazırladığını belirterek, "Müvekkilim ‘ıslah olmadığı’ gerekçesiyle tahliye edilmedi. Müvekkilimin herhangi bir disiplin cezası da yoktu. En son kendisine verilen disiplin cezası da mahkeme tarafından kaldırılmıştı" dedi.

‘BU KARARLAR TUTUKLULARIN DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜKLERİNE MÜDAHALEDİR’

İnfazların bu şekilde engellenmesinin hukuki olmadığını söyleyen Öztürk, "Hukuksuzluğa karşı itirazlarımız olacak. Bu kararlar tutukluların düşüncelerine ve ifade özgürlüklerine müdahaledir. Bunun başka bir izahı yok. Müvekkilimin cezasının uzatılmasına ilişkin infaz hakimliğine itirazda bulunacağım" diye konuştu.

AİLE ENDİŞELİ

Tekirdağ'da yaşayan Polat’ın babası Şerafettin Polat da kızının infazının bitmesine rağmen tahliye edilmemesine tepki göstererek, kararı kabul etmediklerini söyledi. Polat, kızlarının tahliyesi yerine cezasının uzatılma haberini aldıklarını kaydederek, "Bu uygulamalar hukuksuzdur. Zaten her gün cezaevlerinde tutuklulara hakaret ve baskı yapılıyor. Gece yarısı koğuşları dağıtılıyor. Bu olaylar bizi daha fazla endişelendiriyor" dedi.

Pandemi nedeniyle bir yıldır kızının görüşüne gidemediklerini ifade eden Polat, kızının tahliye edilmesini talep etti. 

Öne Çıkanlar