7 sene önce öldürülen 18 yaşındaki Mert Değirmenci'nin babası: Devletsen katilleri bulmak zorundasın

7 sene önce öldürülen 18 yaşındaki Mert Değirmenci'nin babası: Devletsen katilleri bulmak zorundasın
Kobane olayları sırasında hayatını kaybeden 18 yaşındaki Mert Değirmenci'nin failleri, aradan geçen 7 yıla rağmen hâlâ bulunamadı.

ARTI GERÇEK- 'Kobane İddianamesi'nde HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile birlikte 108 siyasetçi, Kobani olaylarına ilişkin hazırlanan iddianamede yer alan 37 ölümden sorumlu tutuluyor. İddianamedeki 37 isim arasında Mert Değirmenci de var.

18 yaşındaki Mert Değirmenci, İstanbul Esenyurt'taki Kobane protestoları sırasında çenesinden vurularak hayatını kaybetti.

ARTI TV muhabiri Melike Ceyhan, Değirmenci'nin ailesi ve Değirmenci hakkında açılan davanın avukatı ile görüştü.

'NİYE KAPATIYORLAR, KAPANACAK BİR KONU DEĞİL BU'

Değirmenci için "Çok sessiz sakin bir insandı, eve bağlıydı, bizlere bağlıydı, ailesine bağlıydı, kötülüğü yoktu, herkesi severdi sayardı" diyen anne Sarıgül Değirmenci'nin tek isteği katillerin ortaya çıkarılması:

"Yemek yiyemiyorum, uyku uyuyamıyorum, benim çocuğumun katili bir an önce ortaya çıksın, üstünden kaç sene geçmiş. Niye çıkarmıyorlar, niye kapatıyorlar, kapanacak bir konu değil bu."

'KENDİ HALKINI, ÜYE OLMUŞ İNSANINI ÖLDÜRÜR MÜSÜN?'

Mert Değirmenci'yi kim ya da kimlerin öldürdüğü ise halen bilinmiyor. "Suçu olanlar cezasını çekmeli" diyen Baba Adıgüzel Değirmenci'ye göre, öldürülen birçok kişinin HDP'li olması ve HDP'nin ölümlerden sorumlu tutulması çelişkili:

"DBP'ye üye olanlar hayatını kaybediyor, eğer öyle bir şey varsa kendi halkını, üye olmuş insanını öldürür müsün? Eğer öyleyse onay ver, cıksın ortaya, sen devletsen bulmak zorundasın katili. Ya bir insan ölüyor, niye bulmuyorsun ki sen, bulmak zor mu yani? Bizim istediğimiz, katilleri bulunsun, çıksın ortaya. Çıkarsın ortaya devlet, herkes suçunu çeksin."

Değirmenci'nin ölümünün ardından iki farklı soruşturma açıldı. İlki cinayeti işleyen şahısların tespit edilmesi ve cezalandırılması, ikincisi ise Mert Değirmenci'nin tedavisini yapmadığı iddia edilen hastane çalışanları ve yetkilileri ilgiliydi.

Ancak aradan geçen 7 yıla rağmen ne failler bulundu ne de olaydan sorumlu olanlar yargılandı. Dosya şimdi faili meçhul kapsamında.

'SİLAHLA MÜDAHALENİN ENGELLENMESİ GEREKİYORDU'

"Birçok savcı geldi geçti, herhangi bi somut adım atılamadı. Dosya açık" diyen davanın avukatı Devrim Avcı, etkin bir soruşturma yürütülmediği görüşünde:

"Mert Değirmenci henüz 18 yaşında bir tekstil işçisi, çalışan bir genç yani. Faili meçhul bir cinayete 18 yaşındaki bir çocuğun kurban gitmesi, her şeyden bir önce yaşam hakkının ihlali. Akrabasıyla 'ne oluyor' diye merak edip gitse bile, eylemci de olsa devletin yasa gereği vatandaşının yaşam hakkını koruması gerekiyor. Orada yaşananlar ne olursa olsun, eylemci olarak da gitse, izlemeye de gitse, silahla müdahalenin engellenmesi gerekiyordu. Önergeler reddedilmeyebilirdi, etkili bir soruşturma yapılabilirdi, ordakileri tespit etmek için farklı yöntemler denenebilirdi."

Öne Çıkanlar