Dr. Yeşilyurt: 7 binin üstünde gen hastalığı var

Dr. Yeşilyurt: 7 binin üstünde gen hastalığı var
Araştırmalar, hemen herkesin en az iki genetik hastalık taşıyıcısı olduğu ortaya koyuyor.

Son yıllarda genetik alanındaki gelişmeler sayesinde, daha önce tanı konulamayan birçok hastalığa günümüzde kesin tanı konulabiliyor. Tıbbi genetik uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yeşilyurt, "Hastalığın nedenini yani genini bildiğimiz 7 binin üstünde gen hastalığı var. Bu hastalıkların toplam sayısı yüksek olmakla birlikte, hemen tüm genetik hastalıkları anne-baba adaylarına yaptığımız testlerle tespit edebilmekteyiz" dedi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Yeşilyurt, genetik testlerin günümüzde hangi hastalıkların tanısında kullanıldığını anlattı:

"Gebelik esnasında ultrasonla tespit edilen anormal bulgular ya da tarama testlerindeki artmış risk, bebeklik ve çocukluk döneminde büyüme-gelişme geriliği, bilişsel gerilik, havale geçirme, sık hasta olma, otizm bulguları, ailede bir bireyde erken yaşta kanser ya da birden çok kişide kanser öyküsü, kas hastalıkları, metabolik hastalıklar.."

GEBELİK ÖNCESİ UZMANA DANIŞIN

Yeşilyurt, "Araştırmalar, hemen herkesin en az iki genetik hastalık taşıyıcısı olduğu ortaya konulduğu için akraba olsun ya da olmasın, her çiftin mümkünse gebelik planlamadan ya da en geç gebelik esnasında mutlaka bir tıbbi genetik uzmanına danışması oldukça önemlidir" dedi.

Öne Çıkanlar