3 fidan İstanbul'da anıldı

3 fidan İstanbul'da anıldı
Gençlik Örgütleri, sol partiler, sivil toplum kuruluşları Deniz, Hüseyin, Yusuf'u idam edilişlerinin 50'inci yılında Taksim AKM önünden Beşiktaş Dolmabahçe'ye yaptıkları yürüyüşlerle andı.

Yağmur KAYA 


+GERÇEK- Gençlik Örgütleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın  idam edilişlerinin 50'inci  yıldönümünde Beşiktaş Dolmabahçe'de anma düzenledi. 

Taksim'de bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde bir araya gelerek Dolmabahçe'ye yürüyen Gençlik Örgütleri, "Emperyalizme ve kapitalizme karşı Denizlerin yolunda sürüyor mücadele" pankartı açarak, "Denizlerin ve Mahirlerin yolunda bu düzeni yıkacağız" yazılı döviz taşındı. Anmada sık sık Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filoyu unutmayın", "Devrim şehitleri ölümsüzdür", "Yaşasın devrimci dayanışma" sloganı atılarak yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulunuldu. 

'ONLARIN MÜCADELESİ SEBEPSİZ DEĞİLDİ' 

Basın açıklamasını Gençlik Örgütleri adına Ege Şahin okudu. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın emperyalizme ve kapitalizme karşı ölümü göze alarak mücadele yürüttüğünü ifade eden Şahin, "Denizler, Mahirler, İbrahimler geçerliliğini kaybedecek bir fikir için mücadele etmedi. Onların mücadelesi sebepsiz asilik değildi. Gençliğe bıraktıkları en büyük miraslardan biri de sebepsiz asi olmamanın okuluydu. Onlar ezilen halkların, işçilerin, emekçilerin kurtuluş mücadelesini yürüttü. Üniversitelerden bütün topluma yayılan, emperyalizme ve kapitalizme karşı bir mücadeleye önderlik ettiler. Devrimci gençlik bugün de Denizlerin açtığı yoldan emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadeleyi büyütmeye ve sürdürücüsü olmaya devam ediyor" dedi.   


1968 kuşağının devrimci önderlerinden olan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan'ın idamlarının üzerinden 50 yıl geçtiğini hatırlatan Şahin, "6. Filoculara, emperyalizme ve kapitalizme karşı ölümü göze alarak mücadeleye yürüdüler" dedi. 

'GENÇLİĞE DİRENMEYİ ÖĞRETTİLER'

"Onlar gençliğe; direnmeyi, yılmadan mücadele etmeyi öğretirken egemenlere de onları öldürmekle mücadelenin bitmeyeceğini gösterdi" diyen Şahin, 
Mahir Çayan, Deniz Gezmiş ve İbrahim Kaypakkaya'nın mücadelesinin bugün devrimci gençliğin siyasal iktidara, okullarda gerici ve baskıcı yönetimlere karşı verdiği mücadeyle sürdüğünü vurguladı. 

'O GÜNDEN BUGÜNE KAPİTALİZM BİTMİŞ DEĞİL'

Şahin açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: "Parasız, özerk, demokratik üniversite mücadelesidir. O günden bugüne dünyada emperyalizm ve kapitalizm bitmiş değil. Aksine bugün geldiğimiz noktada kapitalizmin içerisinde bulunduğu kriz nedeniyle emperyalist savaşlar, emekçi halkın yoksulluğu günden güne artıyor. Bir yandan Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken, öte tarafta içerisinde bulunduğumuz devletin işgalci ve ilhakçi politikaları da palazlanarak yayılıyor. Bugün devrimci gençlik olarak bizler ise, tüm bu savaşlara, işgal ve ilhaklara son vermenin yegane yolunun işçi sınıfının yönetiminden geçtiğini biliyoruz. 

Mücadelemizi sürdürürken de bu mücadelenin parlamento sınırları içerisinde verilmeyeceğinin, burjuvazinin en meşru demokratik hakkımızı bile karşılamaktan aciz olduğunu biliyoruz. Emekçilerin ve ezilenlerin düşmanı bu düzen, siyasal iktidar ve burjuva muhalefetçilerini ancak devrimcilerin, işçi ve emekçilerin göndereceğini buradan da tekrardan haykrıyoruz. 

'FİKİRLERİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRECEK TÜRDEN DEĞİL'

Bugün yalnızca denizleri anmıyoruz, önemli olan onların ne için mücadele ettiği bilinciyle emperyalizme ve kapitalizme karşı istikrarlı bir şekilde mücadelenin de yürütücüsü olduğumuzu da bir kez daha söylüyoruz. Onların fikirleri geçerliliğini yitirecek türden değildi ve bugün de onların yolundan gidenler var ve olmaya da devam edecek. 

Bugün sadece 6 Mayıs’ta düşenleri değil, bu uğurda mücadele ederken öldürülen tüm devrim şehitlerini de anıyoruz, kavgalarını mücadelemizde yaşatıyoruz. Devrimciler ölür, devrimler sürer."

TAKSİM AKM ÖNÜNDEN DOLMABAHÇE'YE YÜRÜNDÜ

Devrimci Gençlik Örgütleri, DİP'li Öğrenciler, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Sol Genç, TKH Gençliği '50. Yılında Gençlik Denizlerin Yolunda' şiarıyla Taksim AKM önünden Dolmabahçe'ye yürüdü. Basın açıklamasını Fikir Kulüpleri Federasyonu'ndan Gökçe Yılmaz okudu. Yılmaz, "Sermaye iktidarı bundan tam olarak 50 yıl önce 6 Mayıs 1972’de Türkiye’de o günlerde dalga dalga büyüyen devrimci mücadeleyi durdurmak ve Amerikan emperyalizmi ile sıkı bağları sürdürmek için üç devrimci önderimizi; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam etti.

Üç genç önder, arkalarında kısa ama her anı devrimci mücadeleye adanmış hayatlarını bırakarak idam sehpasına yürüdüler. Bıraktıkları mirasın değerini bilmek, bu topraklara "Kahrolsun Amerika" sloganlarını yazan, sosyalist hareketi yeniden devrimcileştiren 68 kuşağını anlamak bugün her devrimcinin görevidir. Çünkü devrimciler ölürler, ancak devrimler sürer. Devrimleri başarıya ulaştırmak, sınırsız ve sınıfsız bir dünyayı kurmak, Denizlerin yarım bıraktığını tamamlamak bugün sosyalist hareketin ve gençliğin temel görevidir" dedi.

EMEK: HER ULUSTAN GENÇLE YARIM ASIRDIR YAN YANAYIZ

EMEK, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın idamlarının 50'ıncı yıldönümü dolayısıyla anma düzenledi.

Taksim'de bir araya gelen onlarca kişi, sloganlarla Beşiktaş Dolmabahçe'ye yürüyüş gerçekleştirdi. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın fotoğraflarının bulunduğu dövizleri taşıyan kitle aynı zamanda 10 Ekim 2015 yılında IŞİD'in Ankara'da düzenlediği katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı.

Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor, sürecek mücadelemiz", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atan kitle, "50. Yılında bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yolunda bitmeyen yürüyüş" yazılı pankart açarak, anılarını ve mirasını yaşatacakları mesajını verdi. Anmada Deniz Gezmiş'in, Yusuf Aslan'ın ve Hüseyin İnan'ın idam edilmeden önce ailelerine yazdığı mektup okundu.

Basın metninde, "Bugün hiç olmadığı kadar başımız dik ve umutluyuz. Denizlerin yoldaşları olarak 68’in bıraktığı mirasa, bitmeyen yürüyüşün 50. yılında tarihe tanıklık etmekten, gurur duyuyoruz. O tarih ki, biz Türkiye gençliğine düştüğünde kalkmayı, yolumuza çıkan tüm zorlukları birliğin gücüyle aşmayı ve yalnızca halkın örgütlü gücüne, emeğiyle dünyayı var edenlerin ayak seslerine kulak kesilmeyi öğretmiştir.  Gençliğin mücadele önderlerini idam sehpalarına çıkararak kazanabileceğini sanan burjuvazi yanılmıştır, yarım asırdır süren bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm yürüyüşümüz yanıldıklarını ve yenildiklerini bir kez daha kanıtlamıştır. İşgalciliğe, emperyalist savaş tehditine karşı, memleketinin bağımsızlığı için mücadele etmenin işbirlikçi hükümetlerin karşısına dikilmekle mümkün olduğunu öğretmiştir. Bağımlılık ilişkilerini yaratan yerli ve yabancı tekel örgütlerinin karşısında kendi örgütlerimizle dikilmeyi öğretmiş, TUSİAD’ın beşli çetenin, tek adam yönetiminin karşısında dikilmeyi öğrendiğimiz mücadeleyi NATO ve Demirel’le göstermiştir.

Biz Kürdistan gençliğiyle yarım asırdır bitmeyen yürüyüşte yan yanayız. Denizlerden öğrendiğimiz o dur ki, ırkçı ve şoven politikalara geçit vermemek üzere her ulustan gençle, mülteci kardeşlerimizle dayanışmak bu saldırıyı bertaraf edecektir!  Çünkü biliyoruz ki kapitalist barbarlığın, emperyalizmin, faşizmin yenilgisi 8 Mayıs zafer gününe işaretlendiğinde faşist terör değil, dünya halklarının mücadelesi gündönümünü getirmiştir. Ancak özgürlüğü kazanmadan barış içinde yaşamak kolay değildir. Sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya mücadelesinin, sosyalizmin gerçek ve tarihle yazılan mücadele programını, hayata geçiren, her gün sınayan, atölyelerde, fabrika ve sınıflarda ağızdan ağıza dolaşan bir söz haline getirmek zorundayız. Geleceğimiz, bağımsızlık, demokrasi ve sosyalizm mücadelesindedir demeyi, tüm yanılgıların arasında bu berrak gerçeği Türkiye gençliğinin üzerine kendi kurtuluşunu inşa edeceği bir güvenle anlatmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

TİP: MÜCADELELERİ VE MİRASLARI SÜRÜYOR

Türkiye İşçi Partisi (TİP), "Umut olacağız, memleketi kurtaracağız" yazılı pankart açarak, "Bu daha başlangıç mücadeleye devam", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganlarıyla yaşamını yitiren devrimci önderleri andı. TİP Gençlik Sekreteri Arzum Yalçın anmada,  "Ne Denizlerin mücadelesi bitti ne mirasları sahipsiz kaldı. Gençliğin mücadelesi emperyalizme, faşizme karşı sürüyor ve sürecek. Onlar bu memleketi koyu bir karanlığa mahkûm etmek isteyen kim varsa onlarla mücadele etti. Onlar patronların ve ağaların düzeni son bulsun istediler. Onlar bu memlekette sosyalizm mücadelesini yükseltiler. Gençliğin mücadelesi Denizlerin mirasını bugüne taşıma iradesini göstermektir" dedi.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ise düzenledikleri anmada şunları söyledi: "" Kapitalizme köle, emperyalizme asker olmayı reddediyoruz. Bizlerin yolu, sınırsız, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için korkusuzca darağaçlarına yürüyenlerin; Deniz’lerin, Mahir’lerin, İbo’ların yoludur. Onların 50 yıl önce kapitalist, emperyalist sömürü düzenine karşı yaktığı meşale ellerimizdedir."

Anma sloganlarla son buldu.

Öne Çıkanlar