6’lı masa üç komisyon toplantısını gerçekleştirdi: Müzakere edildi

6’lı masa üç komisyon toplantısını gerçekleştirdi: Müzakere edildi
Altılı muhalefet partisinin temsilcilerinden oluşturulan komisyonlar çalışmalarına Ramazan Bayramı sonrası yapılacak ikinci toplantıyla devam edecek.

Seda TAŞKIN


+GERÇEK- Altı muhalefet partisinin temsilcilerince oluşturulan Seçim Komisyonu, Seçim Süreci ve Seçim Güvenliği Komisyonu ve Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu ilk toplantılarını bugün Gelecek Partisi’nde gerçekleştirdi.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş çalışması yürüten altı muhalefet partisi temsilcilerinden oluşan üç ayrı komisyon bu gün ilk kez toplandı. Seçim Komisyonu, Seçim Süreci ve Seçim Güvenliği Komisyonu ile Anayasal ve Yasal Çerçeve Hazırlık Komisyonu’nun partili temsilcileri, bugün Gelecek Partisi Genel Merkezi’nde ilk toplantılarını yaptı.

Gerçekleştirilen komisyon toplantılarında çalışma gruplarının görev alanları ve çalışma yöntemleri belirlenirken, her komisyon toplantısı yaklaşık bir saat sürdü. Komisyonlar çalışmalarına Ramazan Bayramı sonrası yapılacak ikinci toplantılarla başlayacağı öğrenildi.

Oluşturulan komisyonlardan ‘Siyasi İşler’ komisyonu, bugün yaptığı toplantıda önümüzdeki sürece ilişkin çalışma takvimi oluştururken, oluşturulan takvime göre siyasi parti temsilcileri Ramazan Bayramı sonrasında yine Gelecek Partisi ev sahipliğinde toplanacak.

Komisyonun bayramdan sonrasındaki gündemi arasında parlamenter sistemin yol haritasına ilişkin partilerin önerileri yer alırken, üzerinde çalışılacak diğer konular ikinci toplantıda netleştirilmiş olacak.

Toplantıda görüş alışverişinin yapılan ve bir önceki toplantıda kurulması kararı alınan Seçim Güvenliği Komisyonu oldu. Komisyonda seçim güvenliğine ilişkin çalışma usul ve esasları ile üzerinde çalışılacak konu başlıkları müzakere edilirken, Toplantıda seçim süreçlerinin ‘adil’ olup olmadığıyla ilgili tartışmalara dikkat çekildi.

Görüşmelerdeki en önemli başlık seçim güvenliği kapsamında seçim öncesi hazırlıklar, seçim günü sandıkların korunması ve sandıkların kapanmasının ardından gelişecek itiraz süreçlerine ilişkin çalışmalar oldu. Komisyonda üzerine çalışılacak konular arasında, "Seçmen kütüklerinin oluşumu, seçim propagandasının adil, eşit ve usulüne uygun yapılması, seçim kurulu üyelerinin belirlenmesi, müşahitlerinin durumu ve eğitimi, ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarının alınması" konusu yer alıyor.

Komisyonun bir sonraki toplantısı 11 Mayıs Pazartesi günü yapılacak.

Gerçekleştirilen Seçim Güvenliği Komisyonu ortak basın açıklaması yayınladı. Ortak basın metninde şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve mevcut seçim kanunlarına göre seçimlerin serbest, eşit, gizli oy, şeffaf, açık sayım ve döküm esaslarına göre, düzen ve dürüstlük içinde yürümesi için; yargı yönetimi ve denetimi altında yapılacağı açık ve net şekilde belirtilmiştir."

"Türkiye’nin seçim tecrübesi ve geleneği uzun yıllara dayanmaktadır. Son yıllarda seçim bürokrasine ve seçimleri yöneten yargı mensuplarına karşı yapılan baskılar, ardından seçim kanunlarında siyasi mühendislik ve siyasi çıkar amacıyla yapılan değişiklikler başta siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımız üzerinde, seçimlerin adil bir ortamda yapılıp yapılmayacağı konusunda büyük kaygılar oluşturmuştur."

"Altı siyasi partinin liderleri bu kaygıları dikkate alarak, "Seçim Güvenliği Komisyonu’nun" kurulmasına karar vermişlerdir."

"Komisyonumuz bugün toplanarak çalışmalarına başlamıştır."

"Bu çerçevede öncelikle çalışmanın usul ve esasları, konu başlıkları, çerçevesi müzakere edilmiştir.

Seçimlerin adil, serbest, eşit, şeffaf, düzen ve dürüstlük ilkeleri içinde gerçekleşmesi için her türlü tedbirin alınmasına yönelik olarak milletimizle işbirliği ve güç birliği içinde olacağımız teyit edilmiştir.

Vatandaşlarımız müsterih olsunlar milli iradenin tecellisi için; YSK tarafından resmi sonuçların ilanına kadar tek bir oy dahi zayi olmayacak, adil bir seçim sürecinin geçirilmesi için gece gündüz çalışılacak, tüm imkânlar seferber edilecek ve her türlü tedbir alınacaktır."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar