54 soru önergesine yanıt alabilmek için 3 kuruma başvuran CHP'li Şahin: Bilgi edinmemiz engelleniyor

54 soru önergesine yanıt alabilmek için 3 kuruma başvuran CHP'li Şahin: Bilgi edinmemiz engelleniyor
CHP’li Şahin, sağlıkla ilgili soru önergelerine yanıt alamadığı için TBMM Başkanlığı’na, Kamu Denetçiliği Kurumu’na ve Sağlık Bakanlığı’na başvurdu ancak çabası sonuçsuz kaldı.

Sağlıkla ilgili 54 soru önergesi veren CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, yanıt alabilmek için üç kuruma başvurdu ancak yine sonuç alamadı. CHP’li Şahin, "Bilgi edinmemiz engelleniyor" diyerek tepki gösterdi.

CHP’li Şahin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yönelttiği soru önergelerine yanıt alamadığı gerekçesiyle TBMM Başkanlığı’na, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) ve Sağlık Bakanlığı’na başvurdu. Koca’ya yönelttiği soru önergelerine yanıt alamadığı için geçen yıl TBMM Başkanlığı’na başvuru yaparak anayasal denetim hakkının engellendiğini ve önergelerine yanıt istediğini belirtti.

Bunun üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop da sadece önergeleri muhataplarına iletmekle görevli olduklarını belirterek "Başvurunuza yönelik başkanlığımızca yapılacak bir işlem bulunmamaktadır" karşılığını verdi. Şentop’tan sonra sorularına yanıt almak için Kamu Denetçiliği Kurumu’na başvuran CHP Milletvekili Şahin, devletin kurumsal yapısına ve ciddiyete uygun şekilde davranılmasını ve önergelerine dönüş yapılmasını talep etti.

‘GÖREV ALANIMIZ DEĞİL’

Cumhuriyet'te yer alan habere göre Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan Şahin’e verilen yanıtta, önergelerin yasama alanına girdiği belirtilerek "Kurumumuz görev alanına girmeyen başvurunun incelenmemesine karar verildi" denildi. Son olarak Sağlık Bakanlığı’na dilekçe veren Şahin, yine sorularına dönüş yapılmasını istedi. Ancak buradan da bir karşılık çıkmadı.

ŞAHİN: ENGELLENİYORUZ

Önergelerine bir yıldır yanıt bulmak için üç kuruma giden Şahin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle mart ayı itibarıyla 54 önerge verdiğini hatırlattı. Toplam 36 önergesine hiçbir yanıt alamadığını aktaran Şahin, bilgi edinme haklarının engellendiğini vurguladı. "Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde normal şartlarda kullanılan tüm mekanizmalar etkisiz bırakıldı" diyen Şahin, sorularına yanıt almak için girişimlerinin süreceğini belirtti.

RAFTA BEKLEYEN ÖNERGELER

Şahin’in önergelerinde yanıt aradığı sorulardan bazıları şöyle:

"Omicron ve Delta varyantlarına karşı Turkovac’ın etkinlik oranı nedir? Kamu-özel iş birliği modeliyle yapılan 19 şehir hastanesinin yatırım maliyeti nedir? Yap-kirala-devret modeliyle yapılan şehir hastanelerine 2021’in ilk üç ayında ödenen kira ve hizmet bedelleri nedir? Sağlıkçılara tavandan yüzde 100 ek ödeme yapılacağı beyanı neden gerçekleştirilmemiştir? Covid-19 olan sağlıkçılardan kaçı yaşamını yitirmiştir?"

Öne Çıkanlar