500 büyük sanayi kuruluşunun borcu 500 milyar TL'ye dayandı, TOBB nefes kredisi açıklaması yaptı

500 büyük sanayi kuruluşunun borcu 500 milyar TL'ye dayandı, TOBB nefes kredisi açıklaması yaptı
İstanbul Sanayi Odası Başkanı Bahçıvan, enflasyondaki artışın ciddi stres kaynağı olduğunu söylerken, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, nefes kredisi için iktidara teşekkür etti.

ARTI GERÇEK - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması açıklandı. Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşunun toplam borcu, 2020'de yüzde 23 artışla 500 milyar TL'ye ulaştı. İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, hammadde fiyatları ve enflasyondaki artışın çok ciddi stres kaynağı olduğunu vurguladı.

Öte yandan, bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından nefes kredisinin detayları açıklandı. Bakanlık, Coronavirus salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ'lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla 2021 Nefes Kredisinin, 10 bankanın katılımı ile TOBB ve KGF işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alınacağını açıkladı.

Covid-19 salgınının işletmeler üzerindeki etkisini hafifletmek üzere TOBB nefes kredisi 8'inci defa hayata geçiyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu,  "TOBB ve 365 Oda- Borsa olarak tüm kaynaklarımızı seferber ediyoruz" dedi.

HAMMADDE FİYATLARI VE ENFLASYON ARTIŞI VURGUSU

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, enflasyonun yanı sıra ithal hammadde fiyatlarındaki yüksek artışın sanayici üzerinde giderek daha fazla baskı yarattığını; TL’deki değer kaybı, enflasyondaki artış ve faizlerdeki dalgalanmalar nedeniyle finansman yüklerinin de önemli ölçüde arttığını söyledi.

Sanayicinin karlılığında finansman giderlerinin belirleyici olmayı sürdürdüğüne dikkat çeken Bahçıvan, borç-özkaynak dağılımının sanayiciler için mutlaka çözülmesi gereken kronik bir sorun olduğunu vurguladı.

Bahçıvan, "Yurt dışından gelen hammaddelerin fiyatlarında yaşanan yüksek boyutlu artışlar sanayicimiz üzerinde giderek daha fazla baskı yaratmakta. Bu artışlar, ilave bir işletme sermayesi ve buna bağlı bir finansman ihtiyacı oluşturması bakımından önümüzdeki günler için çok ciddi bir stres kaynağı olacaktır" dedi ve ekledi:

"Bu yıl sanayicimiz açısından bir başka önemli stres kaynağı da enflasyon… Enflasyonun olduğu ortamda kolay kolay yatırım yapılmaz. Nitekim geçen yıl yatırım teşvik belgelerinde yaşanan yüksek oranlı artışa rağmen, yatırım iştahının fiiliyata dönmediğini son dönemlerde net bir şekilde gözlemliyoruz."

KAMBİYO KÂRLARI ARTTI

İSO 500'ün kârlılık verilerine göre, 2020 yılında faaliyet karlılığındaki iyileşme ve net kambiyo kârlarının etkisiyle üretim faaliyeti dışı gelirlerdeki artışın kârlılığa pozitif katkı yaptığını belirten Bahçıvan, buna karşın finansman giderlerinin sanayicilerin kârlılığında belirleyici olmayı sürdürdüğünü söyledi.

İSO-500 raporuna göre 2020 yılında sanayicilerin finansman yükü yüzde 39.2 artarak 88.8 milyar TL'ye yükseldi. Duran varlıkların toplam aktifler içindeki payı da 2.8 puan azalarak yüzde 36.3'e geriledi.

Devreden KDV yükü de yüzde 14.3 artışla İSO 500'ün toplam mali borçlarının yüzde 2.5'i düzeyine ulaştı.

FİNANSMAN YÜKÜ YÜZDE 39.2 ARTTI

Bahçıvan, "İSO 500'ün finansman giderleri yüzde 39.2 artışla 88.8 milyar TL'ye yükseldi. Bununla birlikte, faaliyet kârı yüzde 55'lik artışla 142.8 milyar TL'ye çıktı ve bu sayede finansman giderlerinin faaliyet kârına oranı yüzde 69.3’ten yüzde 62.2’ye geriledi. Yaşanan bu göreli iyileşmeye rağmen, sanayi kuruluşları ana faaliyetlerinden elde ettikleri kârların halen oldukça önemli bir bölümünü finansman giderlerine ayırmaya devam etti" diye konuştu.

Mevcut borç-özkaynak dağılımının sanayici için mutlaka çözülmesi gereken kronik bir sorun olduğunu vurgulayan Bahçıvan, toplam borçların payının yüzde 68.4,özkaynakların payının yüzde 31.6 olduğuna işaret etti.

KREDİLER SANAYİ DIŞI SEKTÖRLERE GİDİYOR

Kredilerin de daha çok sanayi dışı sektörlere yöneldiğine dikkat çeken Bahçıvan, "2020 yılında Türkiye'de yüzde 35'lerde seyreden oldukça güçlü bir kredi büyümesi yaşanırken, İSO 500'ün mali borçlarındaki artışın yüzde 23'le sınırlı kalması, kredilerin daha çok sanayi dışı sektörlere yöneldiğini gösteriyor" dedi.

BORÇ 500 MİLYAR TL’YA ULAŞTI

Rapora göre, İSO 500'ün toplam mali borçları 2020 yılında yüzde 23 artarak 499.6 milyar liraya ulaştı. Kısa vadeli mali borçlar 206 milyar TL, uzun vadeli mali borçlar ise 293.,5 milyar TL'ye çıktı. İSO-500’ün 2020 yılında üretimden satışları yüzde 15.3 artışla 1.18 trilyon TL'ye yükseldi. Ancak söz konusu artışa karşın büyüme performansı 2018 ve 2019’a göre yavaşladı.

İSO 500'ün ihracatı ise yüzde 12.8 gerileyerek 64.1 milyar dolar oldu.

Faaliyet kârı yüzde 55 artarak 142.8 milyar TL, faaliyet karlılığı oranı da 2.7 puan artarak yüzde 10.8 olarak gerçekleşti. FAVÖK büyüklüğü yüzde 43.1 artışla 184.4 milyar TL, vergi öncesi dönem kar ve zarar toplamı da yüzde 50.1 artarak 92.5 milyar TL oldu.

İstihdam ise yaklaşık yüzde 3 artış kaydetti.

HİSARCIKLIOĞLU: TÜM KAYNAKLARIMIZI SEFERBER EDİYORUZ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Nefes Kredisi 1 Haziran 2021 itibariyle yeniden başlıyor.

Başvurular; TOBB’a bağlı oda ve borsalardan alınacak faaliyet belgesi ile Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, İş Bankası, Garanti Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Akbank, Denizbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım Bankası’ndan yapılabilecek. Kredi Garanti Fonu da (KGF) Hazine desteğiyle kredilere kefil olacak.

Kredi ile işletmelere 6 ay tamamen ödemesiz dönem imkânı tanınacak. Kredi taksitleri ödemesiz dönem sonrası 12 eşit parçada ödenecek. Kredinin faizi yıllık yüzde 17,50 olacak.

Krediden cirosu 10 milyon TL ve altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019 yılına göre yüzde 25 kayıp yaşayan işletmeler faydalanabilecek. 2019 yılından sonra kurulmuş işletmelerde ciro kaybı şartı aranmayacak.

2020 yılı cirosu 1 milyon TL’yi aşmayan KOBİ’ler azami 50 bin TL, cirosu 1-10 milyon TL arasında olan KOBİ’ler ise azami 200 bin TL kredi kullanabilecek.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: 

"TOBB ve 365 Oda ve Borsa olarak, nefes kredisi ile tüm kaynaklarımızı üyelerimizin emrine veriyoruz. Finansman ihtiyacına cevap verebilmek adına TOBB nefes kredisini yeniden hayata geçiriyoruz. Cirosu 10 milyon TL’nin altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019 yılına göre yüzde 25 ciro kaybı yaşamış olan firmalar 1 Haziran Salı gününden itibaren üye oldukları Oda ve Borsalardan alacakları üyelik belgesi ile banka şubelerine başvurabilecekler. Krediden faydalanmak isteyen işletmelerimiz üyelik belgesini oda-borsalara gitmeden, online ortamda TOBB veya oda-borsaların sistemlerinden e-belge olarak da alabiliyorlar."

Projeye bankaların yoğun katılımı nedeniyle memnun olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Sağ olsun bankalarımız da bu projeye destek veriyor. Üyelerimiz, 10 bankanın Türkiye’nin her yerindeki şubelerinden kredi kullanabilecek. TOBB Nefes Kredisi’nin faizi yıllık yüzde 17,50 olacak. Ciroya göre azami 200 bin lira kredi kullanılabilecek. 6 aylık ödemesiz dönem şu an işletmelerimiz için en önemli husus. 6 ay boyunca ne anapara ne faiz ödemesi olmayacak. İnşallah o zamana aşılamanın da devreye girmesi ile işler normale dönecek, işletmelerimiz normal hayatlarına geri dönecekler" dedi.

Hisarcıklıoğlu, projenin önemli bir ihtiyacı karşılayacağına inandığını belirterek, "Projenin hayata geçirilmesine imkân sağlayan, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Lütfi Elvan ve Ticaret Bakanı Sayın Dr. Mehmet Muş ile projeye kaynaklarını seferber eden oda ve borsalarımıza, finansal sektörün temsilcileri bankalar ve KGF’ye teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar