3 aylık cezaevi bilançosu: Bin 589 hak ihlali tespit edildi

3 aylık cezaevi bilançosu: Bin 589 hak ihlali tespit edildi
İHD'nin hazırladığı 'hak ihlalleri raporuna göre, Marmara Bölgesi hapishanelerinde 3 ayda toplam bin 589 hak ihlalinin yaşandı.

Yağmur Kaya 


+GERÇEK- İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, ‘Marmara Bölgesi Hapishaneleri 3 Aylık Hak İhlalleri Raporu’nu sundu. Raporda, bölgedeki cezaevlerinde 3 ayda bin 589 hak ihlalinin yaşandığına dikkat çekildi. 

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan hak ihlali raporunun, basından elde edilen bilgiler ve derneğe yapılan başvurular üzerinden hazırlandığı aktarıldı. Raporda, geçtiğimiz aylara göre hak ihlallerinin gün geçtikçe arttığına vurgu yapıldı. 

Nisan, Mayıs ve Haziran aylarını kapsayan hak ihlali raporunun 17 cezaevi üzerinden gelen başvurular üzerinden hazırlandığı, nisanda 26, mayısta 10, haziranda 55 olmak üzere toplam 91 başvurunun yapıldığı dile getirildi. 

Derneğe yapılan 91 başvurunun 42'si kadın, ikisi LGBTİ+, 47 erkek ve 17'si adli, 74'ü politik tutuklular tarafından yapıldığı ifade edilen raporda, "Derneğimize yapılan her bir başvuru birden çok ihlal iddiası içermektedir. Derneğimize yapılan 91 başvuruda Nisan ayında 413, Mayıs ayında 175, Haziran ayında ise 651 olmak üzere toplam 1239 hak ihlali tespit edilmiştir. Basın taraması yolu ile tespit edilen 350 hak ihlali ile toplam ihlal sayısı 1589 olarak tespit edilmiştir." dendi.

Raporda, sürgün sevk, ayakta sayım, ağız içi arama; iletişim, sağlık, görüş yasağı, telefon hakkı ihlali, muhalif televizyon kanallarının yasaklanması gibi çeşitli sayılarda hak ihlaline mahpusların maruz kaldığı belirtilirken, cezaevlerine Covid-19 pozitif vakaların arttığına dikkat çekildi.

Raporda öne çıkan bazı ihlaller şu şekilde: 

-İşkence, darp, kötü muamele: 31 
-Çıplak arama: 18
-Ağız içi araması: 18
-Sürgün sevk- 28
-Eşyalara el koyma: 27
-Yemeklerin az ve kalitesiz oluşu: 30
-Hücreye koyma: 28
-Hastaneye götürmeme: 10
-Ameliyatın yapılmaması: 1
-İlaçların verilmemesi: 9
-Covid hastaların hastaneye götürülmemesi: 9
-Telefon görüşmesinin kesilmesi: 3
-Görüntülü telefon görüşmesi yaptırmama: 11
-Kitap, gazete ve dergilerin verilmemesi: 15
-Sosyal faaliyet alanlarının kullandırılmaması: 8
-20 kişilik koğuşta 70 kişinin kalması: 1
-Koğuşlarda böcek bulunması ve ilaçlamanın yapılmaması: 4
-Açlık grevleri: 8

Öne Çıkanlar