'Madımak Davası sanığını Almanya istihbaratı koruyor, Türkiye iadesini istemiyor'

'Madımak Davası sanığını Almanya istihbaratı koruyor, Türkiye iadesini istemiyor'
Artı TV'ye konuşan avukat Mahmut Erdem, Madımak Davası'nın firari sanıklarından Murat Songur'un Almanya polis istihbaratı tarafından muhbir olarak kullanıldığını söyledi.

+GERÇEK- Sivas Katliamı üzerinden 29 yıl geçti. Katliamın firari sanıklarından 9’unun Almanya’da yaşadığı biliniyor. Hatta katliamın en önünde yer alan isimlerden Murat Songur’un Alman istihbaratı için çalıştığına dair iddialar da söz konusu. Ulaştığı belgelerin detaylarını canlı yayında aktaran avukat Mahmut Erdem, Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gülltekin’in talebi üzerine dosyada adı geçen 9 kişinin Almanya’da yargılanması için suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.

ARTI TV’de yayınlanan Günün İçinden programında Fuat Ateş’in konuğu olan avukat Mahmut Erdem, Madımak Davasının firari sanıklarından Murat Songur'un Almanya İstihbaratı tarafında muhbir olarak kullanıldığı iddialarına ilişkin yeni gelişmeleri ve detayları canlı yayında aktardı.

‘RESMİ İKAMETGÂHINI ÖĞRENDİĞİMİZDE HEMEN ADRESİNİ DEĞİŞTİRDİ’

Madımak katliamının en önde olan isimlerinden Murat Songur’un Alman istihbaratında çalıştığına dair ulaştıkları dosyanın detayları hakkında bilgi veren avukat Erdem, "Firari olan Murat Sungur’u yaklaşık 5 seneden beri takip ediyorum. Nerede ikamet ettiği nerelerde çalıştığı ne yaptığı konusunda resmi bilgileri toparlıyoruz. Bundan bir ay önce asıl bu kişinin bir dosyası elimize ulaştı. Burada bu kişinin Almanya ne gibi işlerle uğraştığı, nerelerde yaşadığı, Almanya’ya ne zaman geldiği yer alıyor.  Almanya’ya iki kez geliyor. Madımak olaylarından önce 89’da Almanya’da ikamet ediyor ve ikinci ikameti ise 96’dır. Enteresan olan 2016 yılında ilticaya başvuruyor, reddediliyor. Ama bu kişi sonunda oturum izni alıyor, süresiz oturum müsaadesi alıyor ve burada çalışabiliyor. Enteresan olan bu kişi burada evlenebiliyor. 2017’den beri bu kişinin resmi ikameti elimize geçmesiyle bu kişi hemen ikamet adresini değiştiriyor. 15 gün içerisinde hemen başka bir kentte ortaya çıkıyor. Ve bu bilgiler elimizde var. Aynı bilgiler savcının dosyasında da tutanaklarda da resmi olarak yer alıyor" dedi.

‘KRİMİNAL DAİRESİNDE SİCİL NUMARASI VAR’

Erdem, şuan yaşadığı bölgenin savcısından Songur’un ifadesini alınmasını talep ettiklerini ancak ‘iade talebi’ olamadığı için savcılığın ifade alamadığını belirterek şöyle devam etti:

"Bu kişinin Bayern eyeletindeki istihbaratta bir kodu olduğunu ve Federal Kriminal Dairesi’nde Güvenlik biriminde sicil numarası olduğunu biliyoruz. Almanya’da hiç kimse bir sıkıntı yaşamıyorsa bir sorunla yaşamıyorsa böyle bir sicil numarası olmaz. Genelde bu kişilere şu şartlarca sicil numarası verilir. Birincisi devletin güvenliğini zedeleyen kişilere verilir,  kriminal daire bunun üzerinde göz olur. İkincisi ise bu birim için görevli olarak çalışan kişilere verilir. Bu kişiler hakkında resmi bilgiler bu daireye aktarılıyor. Hem eyalete hem de Federal Kriminal Daireye aktarılıyor. Yani dosya bir bilgi akışı olduğunu da gösteriyor.

‘İADESİ İSTENMEDİĞİ İÇİN İFADESİ ALINAMIYOR’

Sonucunda şu çıkıyor. Bu kişi Almanya’da çok rahat hareket edebiliyor. Kaç kere oturum iznine başvurduğunu, Almanya’da 2-3 senede bir kayıp olup sonradan ortaya çıktığı bildiriliyor. Bu dosya çok net gösteriyor Almanya’daki ikametini siliyor başka yere gitmiş olarak gösteriyor. Kişi Almanya’da her konaklama yerini göstermesi gerekiyor. Bu kişi bir çıkıyor adresi oluyor ve belirli bir zaman sonra kayboluyor. Şuan da aktüel olarak Almanya’da Coburg yöresinde ikamet ettiği belirtiliyor. Bu kişinin ifadesinin alınmasını istedik. Bu bölgenin savcısı ikamet alamayacağını söyledi nedeni ise Türkiye’den iadesinin istenmemesi. İadesi istense ifadesini alabiliriz dedi."

Hasret Gültekin’in Almanya’da yaşayan eşi Yeter Güntekin’in rica ile suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Erdem, "Olanaklar olmasına rağmen Türkiye bu kişileri iadesini istemedi. Bu olanaklar Almanya’da da var. Kişi yurtdışında bile suç işleşe burada yargılanabilir. Bunun örnekleri de var. Zor ama biz bunu zorlayacağız" dedi.

‘DEVLET BULAMIYOR, YENİ AKİT BULUYOR’

Murat Sungur’un Madımak olayında en başta giden ve elinde bidon taşıyan kişi olduğunu hatırlatan Erdem, "Faillerin en başında yürüyen yönlendiren kişidir. Sıradan bir kişi değildir olayın başını çeken kişidir. Bu kişinin özellikle de Almanya’da yargılanmasını istiyoruz. Ki bu mümkün... Bir muhbir olarak kullanıyor federal. Bu kişinin Almanya’da kaldığı bölgeye bakacak olursak en çok IŞİD’e katılım bu bölgeden çıkıyor. Bu kişinin sadece Almanya istihbarat ekibiyle çalışması değil, aynı zamanda Türkiye’ye çalışması, İslamcılarla arasının iyi olması da söz konusu. Çünkü duyuyoruz 2000 yıllarında bu kişi kalktı Yeni Akit gazetesine röportaj verdi. Terör örgütlerinin avukatları beni rahatsız ediyor dedi. Bakın bu kişi 29 senedir bulunamıyor. Ankara ağır ceza mahkemesi bu kişiyi sözde bulamıyor. Ama Akit gazetesi bun buldu ve röportaj yaptı. Akit gazetesi bulabiliyor da Türk devleti nasıl bulamıyor ben şaşırıyorum" tepkisinde bulundu.

‘TÜRKİYE’NİN BU KATLİAMLA YÜZLEŞMESİ GEREKİR’

Almanya istediği takdirde bu kişilerin burada yargılayabileceğine vurgu yapan Erdem, "İki kişinin şuan kesin adresleri belli bunlar hakkında suç duyurusunda bulunduk. Geri kalan 7 kişinin adresleri belli değil. Ama bakanlıklar bunları biliyor. Bizim isteğimiz bu 9 kişinin burada yargılanması. Bakın 29 senedir dava sürüyor yine de bu zaman kadar bir yargılanma olmamıştır. Bizim isteğimiz bu kişilerin Alman yasaları tarafından yargılanmasını istiyoruz. Yeter hanımın eşinin çok açık burada öldürüldüğü ortadadır. Bu kişilerin şahitlikleri ile ifadeler alınabilir. Bu kişiler Almanya’ya getirtilebilir ve bu kişiler burada yargılanabilir. Almanya’nın sadece bunu istemesi lazım. Bizim bunu zorlamamız lazım. Bu katilleri hukukun cezalandırılmasını istiyoruz Madımak bir toplumun yarasıdır bu yarayı sarmak istiyorsak katillerin burada yargılanması gerekir. Türkiye’nin bu katliamla yüzleşmesi gerekir ki bu katliamlar son bulsun" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar