29 Ekim

29 Ekim
'Ne zaman ki, AKP ile Cumhuriyet tehdit altına girdi; 29 Ekim’ler de anlam kazanmaya başladı.'

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- Uzun yıllar 29 Ekim, sadece "resmi bayram"dı. 23 Nisan çocukların, 19 Mayıs gençlerin, 29 Ekim ise devletindi. "Cumhuriyet bayramı", aslanlı yolda yürüyüştü, Hipodrum’da tank geçidiydi, Çankaya’da resepsiyondu büyük ölçüde; formaliteydi. Demokrasiden pek hazzetmeyen, yorgun, çatık kaşlı, yaşlı bir bürokrata benzerdi.

Ne zaman ki, AKP ile Cumhuriyet tehdit altına girdi; 29 Ekim’ler de anlam kazanmaya başladı. Bayram yasaklandıkça, kutlamalar da kravatlı devlet adamlarının boyunduruğundan çıktı, sivilleşip sokağa taştı, neşelendi, gençleşti. Demokrasi, Cumhuriyet’in ön adı oldu sanki; yeni hedefin adı, "Demokratik Cumhuriyet" kondu.

Laikliğin, anayasadaki eski bir madde, üniformalı bir dayatma değil, nefes almamızı sağlayan bir yaşam ilacı olduğu anlaşıldı.  

Özellikle son 10 yıldır, neo Osmanlıcılık karşısında cumhuriyetin, köktendincilik istilasında laikliğin, otoriterlik dayatmasında demokrasinin, ataerkil kuşatma altında kadın-erkek eşitliğinin kıymetinin daha iyi bilindiği söylenebilir. Her askeri darbeye gerekçe yapılmış, militarist dillerde kullanılmaktan aşınmış bu kavramlar, AKP-MHP koalisyonunun baskısı altında yeniden anlam kazandı.

Ayırmayan buluşturan, farklılıklara saygı duyan, halkıyla barışık, özgürlükçü, çoğulcu, laik, demokratik bir Cumhuriyet’in, Türkiye’nin zengin mozaiği için en uygun formül olduğu yeniden konuşulur oldu.  

 Artık şunu daha net görüyoruz:

Doğumuzda baskıcı dini rejimler altında giderek radikalleşen bir dünya var. Batımızda ise, popülistlerin yaydığı İslamofobiyle gün be gün içine kapanan bir Avrupa… Bu iki tehlikenin ortasında, AKP’nin dinbazlığından kurtulmuş, demokratik bir Türkiye Cumhuriyeti, hem Ortadoğu, hem Avrupa için eşsiz bir aktör olabilir. Çoğunluğu Müslüman bir toplumda laikliği yaşatan, tekçi dayatmayı yaşamış bir ülkede çoğulculuğu başaran, savaşlar coğrafyasında barış içinde bir arada yaşamanın yollarını bulan, inanç ve ifade özgürlüklerini buluşturan, demokratik bir cumhuriyet…

29 Ekim’i bu idealle kutluyoruz.

 

Öne Çıkanlar