28 yıldır haber alınamayan Günkan’ın akıbeti soruldu

28 yıldır haber alınamayan Günkan’ın akıbeti soruldu
Kayıp Yakınları, çağrıldığı karakolda zorla helikoptere bindirildikten sonra 28 yıldır haber alınamayan Mehmet Günkan’ın akıbetini sordu.

Kayıp Yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" eyleminin 704’üncü haftasında Bağlar ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Diyarbakır Şubesi Sekreteri Yakup Güven, kayıp yakınlarının sesini duyurmak için bir kez daha bir araya geldiklerini söyledi.

Güven, 1990’lı yıllarda siyasetçilerin, hak savunucularının gözaltına kaybedildiğini ve kaçırıldığını belirterek, "Faillerinden hukuk sistemi içerisinde hesap sorulmadı. Kayıplarımızın kemikleri bulunana kadar, son fail bulunup yargılanana kadar eylemimizi ailelerle birlikte sürdürmeye devam edeceğiz. Eylemimiz başladığında birçok annemiz buradaydı. Çocuklarımızın kemiklerini defnetmeye ömürleri yetmedi. Kiminin ömrü, faillerin yargılanmasına ömrü yetmedi. Devletin demokratik bir hukuk sistemi çerçevesinde, bu mücadelemizde annelerimizle beraber çıkardığımız sese kulak vermesini istiyoruz. Failleri, failleri kollayanların cezalandırılmasını talep ediyoruz" dedi.

GÖZALTINDA İŞKENCE

 Eylemin bu haftasında 18 Ağustos 1994 yılında kaybedilen Mehmet Günkan’ın hikayesi okundu. İHD Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Erdoğan tarafından okunan ve Günkan’ın oğlu Heybet Günkan’ın anlatımlarına göre Günkan’ın hikayesi şöyle: "Diyarbakır’ın Hani ilçesinin Derno köyü muhtarı olan Mehmet Günkan’ın evi ve ekinleri, 1994 yılının yaz aylarında bölgedeki askeri operasyon sırasında yakılır. Askeri operasyonun başında olan "Malkoç" olarak bilinen bir yarbayın, Günkan’a tüm köylüleri Dicle Nehri’nin kenarına toplamasını ister. Baskılar sonucu Günkan ve nehir kenarında topladığı tüm köylüler, askerler tarafından işkenceye maruz kalır. Çok sayıda kişi gözaltına alınır, daha sonra serbest bırakılır. Ancak Günkan, 7 gün sonra serbest bırakılır. Babam da olaydan 6-7 gün sonra serbest bırakıldı. Çok ağır işkence görmüştü, kaburga kemikleri kırılmıştı. Serbest bırakıldıktan sonra doktora gitti, sonra Kaymakam ve Vali ile görüştü. Köylülerin mağduriyeti için birçok girişimlerde bulundu."

 Erdoğan, Günkan’ın kahvede oturduğu sırada isimli bir askerin kendisine "Hakan astsubay seni çağırıyor ama gitme" dediğini ancak Günkan’ın karakola gittikten sonra zorla bir helikoptere bindirilerek götürüldüğünü ve kendisinden bir daha haber alınamadığını söyledi. Erdoğan, baskılar üzerine Adana’ya göç eden ailesinin, 28 yıldır Günkan’dan haber alamadıklarını belirtti. 

Günkan’ın hikayesinin okunmasının ardından kayıp yakınları oturma eylemi gerçekleştirdi.(MA)

 

Öne Çıkanlar