25 bin ağız ve diş sağlığı teknikeri atama beklerken bakanlık 23 atama yaptı

25 bin ağız ve diş sağlığı teknikeri atama beklerken bakanlık 23 atama yaptı
Aralık ayında gerçekleştirilen 12 bin sağlık çalışanı alımında ağız ve diş sağlığı teknikerleri için 23 kişilik kontenjan açıldı.

Hastanelerde, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde, özel kliniklerde diş hekimlerine yardımcı olarak görev alabilecek yaklaşık 25 bin ağız ve diş sağlığı teknikeri atama bekliyor. Aralık ayında gerçekleştirilen 12 bin sağlık çalışanı alımında ağız ve diş sağlığı teknikerleri için 23 kişilik kontenjan açıldı. İlk etapta en az 3 bin kadro isteyen teknikerler, "80 üstü puanlarla bile atanamıyoruz. Oysa biz mesleğimizi yapmak istiyoruz. Bu adaletsizliğin bir kenara bırakılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Yönetmelikte "iki diş hekimine bir ağız ve diş sağlığı teknikeri planlaması" yapılmasının öngörülmesine rağmen bu kurala uyulmadığını belirten teknikerler, Türkiye'de kamuda çalışan diş hekimi sayısının 16 bin 56, ağız ve diş sağlığı teknikeri sayısının ise 2007 kişi olduğuna dikkat çekti. 

'PANDEMİ SÜRECİNDE SAHADA OLMAMIZ GEREKİYOR'

Ağız ve diş sağlığı teknikerleri yerine İŞKUR’dan tahsis edilen personelin ya da ebe ve hemşirelerin çalıştırıldığını ifade eden teknikerler, "Bu durum halkımızın da yeterli ve sağlıklı hizmet alamamasına neden oluyor. Pandemi döneminde sağlığın ne denli önemli olduğunu görmemize rağmen, mesleğimizin işin ehline bırakılmaması, bulaş riskini yükseltmektedir. Her geçen yıl bölüm mezun sayımızın artması ile birlikte, açılan yetersiz kadrolar yüzünden bölümümüzdeki yığılmalara neden olmakta ve buna bağlı olarak mağduriyetimiz her geçen sene giderek katlanmaktadır. Bizlerin filyasyon ekiplerinde dahi görevlendirilebileceği bu pandemi sürecinde, sahada olmamız gerekirken yüksek puanlarımız ile mağdur edilmeye devam edilmekteyiz" açıklamasında bulundu. 

'ATANMAK, MESLEĞİMİ YAPMAK İSTİYORUM'

Atama bekleyen ağız ve diş sağlığı teknikeri Büşra Sağlam, emeklerinin karşılığını alamadığını belirterek, 23 kişilik kadro açılması nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığını dile getirdi. "Ben atanmak, mesleğimi yapmak istiyorum" diyen Sağlam, şöyle konuştu:

"25 bin mezunu olan ağız ve diş sağlığı teknikerlerinden sadece bir tanesiyim. İki yıl eğitim aldık, eğitimimizi staj ile pekiştirdik. Daha sonra KPSS’ye hazırlandık, emek verdik. Bu masa benim maddi, manevi bütün emeklerim oldu. Ama emeklerimin karşılığını alamadım. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu son 12 binlik atamada bize düşen kadro sayısı sadece 23 oldu. Bölümümüzden son atanan kişinin puanı ise 91. Ben bunun hayal kırıklığını yaşıyorum, ben atanmak, mesleğimi yapmak istiyorum."

'3 BİN KİŞİLİK ALIM TALEP EDİYORUZ'

Atama bekleyen ağız ve diş sağlığı teknikerleri taleplerini şu ifadelerle dile getirdi:

-23 kişilik bir alım yerine 3 bin kişilik alım talep ediyoruz.

-Adaletsizliğin bir kenara bırakılmasını istiyoruz.

-Ya bu kadar mezun verilmesinin önüne geçilsin ya da ağız ve diş sağlığı merkezleri açılsın, yerimize hemşire ve taşeron işçi alınmasın.

-Mesleğimi yapmak istiyorum. Başka bölümlere gitmek istemiyoruz. Benim yerime atanan hemşire ve taşeronları sahamdan çıkarın. Hakkımız olan adil kadroyu istiyoruz.

-39 sağlık teknikeri branşı arasında hastanesi olan tek bölüm olmamıza rağmen doğru düzgün alım yapılmayan ve yüksek puanlarla kapatan bölümlerin başında geliyoruz.

-İstihdam edilmemiz gereken yerlerde sertifikalı personeller, taşeron işçiler, hemşireler, ebeler hatta temizlik personelleri istihdam edilirken buna karşın bu bölüm için eğitim almış alanında uzman kişiler işsizler ordusunda yerini alıyor. (ANKA)

Öne Çıkanlar