2014'te kardeşini kaybetti, ağabeyi polis kurşunuyla felç kaldı: Garibe ölmedi, öldürüldü

2014'te kardeşini kaybetti, ağabeyi polis kurşunuyla felç kaldı: Garibe ölmedi, öldürüldü
2014 yılında kardeşini kaybeden, bir ağabeyi cezaevinde ve diğer ağabeyi polis kurşunu ile felç kalan Garibe Gezer, tek başına tutulduğu hücrede şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Kayseri Cezaevi’nden Kocaeli'nde bulunan Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi’ne 15 Mart'ta sevk edilen Garibe Gezer, 22 gün tek başına hücrede tutulduktan sonra 3 kişilik hücrelere geçmek istedi. Ancak bu talebi kabul edilmedi. Gezer’in avukatları Kandıra Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunarak, Gezer'in gardiyanların şiddetine maruz kaldığını, yerde sürüklenerek süngerli odaya götürüldüğünü, süngerli odada işkenceye maruz kaldığı, infaz koruma memurlarının cinsel saldırısına uğradığını belirtti. Gezer’de sürekli tek başına hücrede kalmak istemediğini, arkadaşlarının yanına gitmek istediğini istese de bu talebi kabul edilmedi. Gezer, bulunduğu tek kişilik hücrede şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi. Gezeri’n ölümü avukatlarına "İntihar" olarak bildirildi. Gezer’in otopsi işlemleri avukatları olmadan yapıldı. Cezaevine giden avukatları içeri alınmadı.  Gezer’in ölümü ile ilgili soru işaretleri giderilmiş değil.

STK’LARDAN ORTAK AÇIKLAMA

Garibe Gezer’in ölümüne ilişkin tepkiler sürüyor. Aralarında ÖHD, DBP, HDP, TJA ve Tuhay Der’in bulunduğu çok sayıda sivil toplum kuruluşu Diyarbakır Barosu’nda ortak açıklama yaptı. 5 yıldır cezaevinde olan Garibe Gezer’in bir ağabeyinin 2014 yılında katledildiğini, diğer ağabeyi Mehmet Emin Gezer’in kardeşinin faillerini ararken polis kurşunu ile vurulup felç kaldığının belirtildiği açıklamada, "Mehmet Emin Gezer’i felç bırakan polisler cezasızlık zırhı ile korunmuştur. Bir diğer abisi ise Elazığ Cezaevindedir. İşte böyle bir yaşam döngüsünde Garibe 2016 yılında haksız bir şekilde tutuklanıp, ceza almıştır. En son Bünyan Kadın Kapalı cezaevinden hücre cezaları nedeniyle Kandıra 1 Nolu F tipi cezaevine sürgün edilmiştir. Kandıra 1 Nolu F tipi cezaevinde 33 gün hücrede tutulduktan sonra tek başına bir hücreye götürülmüştür. Arkadaşlarının yanına gitmek adına yazdığı dilekçeler cevapsız bırakılmıştır. Hücre denilen yer ise Garibenin kendi tabiriyle dışkıların olduğu her türlü yaşam belirtisinden uzak bir izole alanıdır. Kendisini bedenen, ruhen, fikren öldürmeye çalışan bu hücreye itiraz etmiş ve itirazını kapı dövme şeklinde duyurmuştur. Kapı dövme olayından sonra tehdit edilip, yerlerde yarı çıplak şekilde sürüklenerek; 4 saat süngerli odada bekletilmiştir. Süngerli oda sonrasında tekrar hücreye götürülen Garibeye memurlar tarafından cinsel saldırı gerçekleşmiştir. Yaşanılan bu cinsel saldırı sonrasında Garibe intihar girişiminde bulunmuştur. Garibe, sürekli kendisine ses olunmasını, yaşadığı tehdit, darp ve cinsel saldırıların son bulması için herkesi duyarlı olmaya davet etmiştir" ifadeleri kullanıldı.

'GARİBE ÖLMEDİ, ÖLDÜRÜLDÜ'

"Garibeyi kaybettik-kaybettirildi!" ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, "Garibeyi tam tecrit-izolasyon ve her gün öldürme amacıyla kurulmuş olan ceza infaz sitemi ve uygulamaları fiziki-cinsel saldırılar neticesinde kaybettik. Yaşanılan bu acının sorumluların tespiti açısından süreci takip etmek isteyenler avukatlara hem otopsi işleminde hem de cezaevinde girişinde engeller çıkarılmıştır. Saklanan her neyse sorumlular oradadır. Sorumluların hesap vermesi adına ilgili infaz kurumundaki tüm sorumluların derhal görevden alınması ve haklarında etkin soruşturma başlatılması gerekmektedir. Garibe ölmedi, öldürüldü" denildi.

BİR KARDEŞİNİ 2014 YILINDA KAYBETTİ

Hayatı cezaevinde şüpheli bir şekilde sonlanan Garibe Gezer’in diğer aile bireyleri de yıllardır ihaleler ile karşı karşıya kaldı. Kamuoyunda Kobane olayları olarak bilinen 2014, 6-8 Ekim tarihinde hayatını kaybeden 37 kişi arasında Garibe Gezer’in ağabeyi Bilal Gezer’de vardı. Mardin’in Dargeçit ilçesinde 07-08-09 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan protesto gösterileri sırasında Bilal Gezer, Bahçebaşı Mahallesinde Sosyal Yardımlaşma Vakfı civarında polis karakoluna 30 metre uzaklıkta açılan ateş sonucu yaşamını yitirdi.

KARDEŞİ EMİN GEZER POLİS KURŞUNU İLE FELÇ KALDI

Garibe Gezer’in diğer kardeşi Mehmet Emin Gezer, kardeşi Bilal’in faillerini sormak için gittiği karakolun önünde polis tarafından açılan ateş sonucu ağır yaralandı. Polis ifadesinde Mardin Valiliğinin yasak kararı olduğunu gerekçe göstererek,  ‘Önce havaya’ ateş açtığını iddia etti.  Polis kurşunu ile sırtından vurulan Mehmet Emin Gezer felç kaldı. Olay ile ilgili başlatılan soruşturma kapsamında 4 özel harekat polisi hakkında "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan Midyat Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılsa da sonuç çıkmadı. Midyat Ağır Ceza Mahkemesinin, merminin hangi silahtan çıktığının tespit edilemediği iddiasıyla dört polis hakkında "ceza verilmesine yer olmadığı" kararıyla sanık polisler cezasız kaldı. Dosyanın taşındığı Yargıtay, sanık avukatlarının beraat talebiyle yaptıkları başvuruyu kabul ederek, polisler hakkında beraat kararı verdi. Bunun ardından yeniden başlayan yargılamada Midyat Ağır Ceza Mahkemesi,  ilk celsede polisler hakkında beraat kararı verdi. Dosya böylelikle kapanmış oldu.

AĞABEYİ HAŞİM GEZER CEZAEVİNDE

Garibe Gezer’in diğer ağabeyi Haşim Gezer ise, 14 Mart 2017’den beri tutuklu. Evli ve 6 çocuk babası olan Haşim Gezer,  Elazığ 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’de tutuluyor. Aynı zamanda hasta mahpus olan Haşim Gezer, cezaevinde hak ihalelerine maruz kalan mahpuslarından. Cezaevinde darp edilmesi cezaevi ile ilgili raporlarda yer alan Gezer, kürek kemiğinin arasında çıkan kist nedeniyle de ameliyat olması gerekiyor. 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Gezer’in dosyası Yargıtay’da. 

Öne Çıkanlar