2 yıllık tutukluluğa 15 gün kala iddianame hazırladılar

2 yıllık tutukluluğa 15 gün kala iddianame hazırladılar
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 298'inci haftasında gönderdikleri videolu açıklama ile hasta tutukluların durumuna dikkati çekti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutuklu Mehmet Can Demir’in İnfaz Yasası’ndan yararlanması gerekirken, 2 yılı dolmasına 10-15 gün kala iddianame hazırlandığı için tahliye edilmediğini açıkladı.
 
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 298'inci haftasında gönderdikleri videolu açıklama ile hasta tutukluların durumuna dikkati çekti. İnisiyatif adına açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, Osmaniye 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Sabri Kaya’nın tahliye edildiği gün yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, "Bu ölüm önlenebilir bir ölümdü, yaşamasına imkan sağlanabilirdi ancak olmadı" dedi.
 
Çevirmen, bu hafta Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan 59 yaşındaki hasta tutuklu Mehmet Can Demir’in sağlık durumuna dikkat çekti. 
 
İnfaz Yasası’na göre 24 ay sonunda iddianamesi hazırlanmamış tutukluların tahliye edilmesi gerektiğini ifade eden Çevirmen, Demir’e ilişkin iddianamenin 24 ayın dolmasına yaklaşık 10-15 gün kala hazırlandığı için tahliyesinin gerçekleşmediğini söyledi. Demir’in tutuklanmadan önce sağlık sorunlarının olduğuna değinen Çevirmen, "Acil bir şekilde bel fıtığı ameliyatı geçirdi, 4-5 kez çeşitli zamanlarda kalp krizi geçirdi ve anjiyo oldu. Mide ülseri hastalığından kaynaklı olarak mide kanaması geçirdi ve adeta ölümden dönmüştür. Bu rahatsızlıklarla birlikte yüksek tansiyon hastalığı baş göstermiştir" bilgilerini paylaştı. 
 
RAHATSIZLIKLARI ARTTI
 
Demir’in tutuklandıktan sonra rahatsızlıklarının arttığını aktaran Çevirmen, "Kronik göz hastalıklarından kaynaklı olarak ciddi bir şekilde görme kaybı yaşamaktadır. Son bir yıldır da Alzheimer hastalığına yakalanmış ve bundan dolayı günlük yaşam içerisinde çok ciddi sorunla karşılaşmaktadır. Ciddi bir şekilde yaşadığı kalp hastalığı, mide rahatsızlıkları, yüksek tansiyon hastalığı ve diğer hastalıkları hapishanede yaşamını zorlamaktadır. Hapishanelerde her gün artan ve yaşamsal soruna dönüşen Kovid-19 salgını nedeniyle de hasta mahpus, durumundan kaynaklı olarak riskli gruba dahildir" diye konuştu.
 
YAŞAMI RİSK ALTINDA
 
Cezaevi fiziki koşullarının Demir’in sağlık durumu için problem teşkil ettiği uyarısında bulunan Çevirmen, "Beslenme olanaklarından yoksunlukları, tedavilerinin yapılamaması da ayrı problem teşkil etmektedir. Hasta mahpus Mehmet Can Demir’in sağlık sorunları de gözetilerek ve alt hastalıkları nedeniyle yaşamının risk altında olmasından kaynaklı olarak tahliyesi gerçekleştirilmeli ve serbest bırakılmalıdır" çağrısı yaptı.

Öne Çıkanlar